Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR-u uručen ček od 53.790 USD za projekt razminiranja vukovarske Mitnice

29.10.2003

Ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje, Otu Jungwirthu, u Vukovaru je 27. listopada uručen ček u iznosu od 53.790 američkih dolara za razminiranje poljoprivrednih površina u vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnici. Riječ je o novcu prikupljenom prošle godine na dobrotvornoj priredbi «Noć tisuću večera» koju je organizirala Američka trgovačka komora u Hrvatskoj, a dio novca dodale su i vlade SAD-a i Kanade. Konferenciji za novinare također su bili nazočni i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Dennis Snider i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth, istaknuo je kako je ove godine, u odnosu na prošle, ostvareno najviše projekata razminiranja. U Vukovarsko-srijemskoj županiji u tijeku je provedba pet projekata razminiranja, a do kraja ove godine razminirat će se 4 km2 minskih površina. U Hrvatskoj je još uvijek oko 1630 km2 minski sumnjivih površina, od kojih se, međutim, tek 10 % smatra i stvarno miniranima.

Predsjednica Američke trgovačke komore u Hrvatskoj, Tatjana Divjak dodala je kako je hrvatska «Noć tisuću večera» već dvije godine zaredom medu najuspješnijim humanitarnim priredbama te vrste u svijetu. Politički i ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, Nicholas Hill istaknuo je kako humanitarno razminiranje i dalje ostaje među prioritetima američke politike u Hrvatskoj. Od 1998. godine vlada SAD-a osigurala je 60 milijuna dolara za Hrvatsku, rekao je Hill izražavajući nadu da će do 2010. godine Hrvatska biti potpuno očišćena od mina. U ime glavnog pokrovitelja «Noći tisuću večera» Diners cluba Adriatic, predsjednik Uprave Dinersa Žarko Kraljević najavio je da će se ovogodišnja «Noć tisuću večera» održati 8. studenoga u Hotelu Sheraton u Zagrebu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO