Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Delegacija Svjetske banke u dvotjednom obilasku projekata razminiranja

10.09.2009

Od 7. do18. rujna 2009. godine u Hrvatskoj boravi delegacija Svjetske banke koja obilazi područja koja su dobila sredstva temeljem Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka područja od posebne državne skrbi (PSGO). Cilj ove posjete je provjeriti da li su projekti financirani iz sredstava zajma Svjetske banke u skladu s usvojenim dokumentima odnosno sa smjernicama PSGO-a. U prvom tjednu delegacija će obići završene projekte razminiranja iz prvog natječaja, te područja iz drugog natječaja na kojima bi radovi trebali početi ovih dana. Predstavnici Svjetske banke, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i HCR-a su u ponedjeljak 7. rujna obišli projekt razminiranja bivše vojarne Gornje Mekušje, uz prisustvo predstavnika Karlovačke županije i Grada Karlovca. U utorak 8. rujna, nakon prezentacije komponente razminiranja Zajma IBRD-7283 u HCR-u, organiziran je obilazak projekata razminiranja u Blinjskom Kutu, Sunji i Novskoj uz prisustvo gradonačelnika Grada Novske g. Antun Vidaković te projekta razminiranja na području grada Pakraca.

U srijedu 9. rujna nakon sastanka u Gradu Drnišu gdje je gradonačelnik g. Ante Đelalija uručio zahvalnice predstavnicima Svjetske banke i Ministarstva, delegacija je posjetila područje gospodarske zone Drniš te dva proizvodna pogona koji su dobili darovnicu Svjetske banke. Zatim su obišli područje projekta razminiranja u gospodarskoj zoni Trbounje koji je završen u proljeće ove godine, te projekt uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u mjestu Skelini na kojem bi radovi trebali započeti ovih dana. U četvrtak 10. rujna je planiran obilazak Zadarske županije i to projekta razminiranja na području Novigrada, te područja buduće vjetroelektrane u općini Jasenice. U petak 11. rujna će se obići projekte u Dragaliću, Šodolovcima, Antunovcu i Starim Jankovcima.
Delegaciju čine predstavnici Svjetske banke gđa. Vera Dugandžić, g. Keith McLean, g. David Rowe, gđa. Antonia Viyachka, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva gđa. Ana Markuz, gđa. Gordana Gorupić-Šarić i g. Ivica Horvat, a u ime HCR-a ih predvodi pomoćnik ravnatelja, g. Miljenko Vahtarić. Cilj PSGO-a je povećanje socijalne kohezije te gospodarski oporavak područja posebne državne skrbi. Ovaj 60 milijuna eura vrijedan projekt provoditi će se u 13 županija, komponenta razminiranja je vrijedna 17 milijuna eura, od kojih će 15,5 milijuna eura biti utrošeno za radove razminiranja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO