Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Minski problem u šumskim prostorima

11.09.2009

Šumska područja čine čak 58% ukupnog minski sumnjivog prostora Republike Hrvatske. Stoga će u nadolazećem razdoblju problem mina u šumama zauzimati značajan dio aktivnosti protuminskog sustava. Ekonomske implikacije ovog problema pokazuju da Hrvatske šume d.o.o. zbog mina gube 178 milijuna eura što predstavlja vrijednost šumskog bogatstva koje nisu u mogućnosti eksploatirati jer se nalazi u minski sumnjivim područjima.

Među pravnim osobama kao investitorima u razminiranje vlastitih resursa, najveća sredstva u 2009. godini kao i u prethodne 3 godine planiraju utrošiti Hrvatske šume d.o.o., na šumskim područjima na kojima je najveća opasnost od degradacije i mogućeg propadanja šumskog dobra zbog nemogućnosti provođenja uzgojnih i zaštitnih mjera. Preko 80% sredstava iz izvora pravnih osoba kao invenstitora potječe upravo od Hrvatskih šuma. Od 1998. godine ova tvrtka je u razminiranje uložila 190 milijuna kuna čime je uklonjena minska opasnost s područja od 17,4 km2.

Trenutno je aktivno 8 projekata razminiranja šumskih prostora ukupne veličine preko 3 km2 i to na području Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske i Osječko-baranjske županije. Posao razminiranja šuma smatra se najzahtjevnijim s obzirom na ograničenost raspoloživih metoda te je stoga u pravilu i najskuplji, a na njemu se nerijetko pronalazi i velik broj mina. Tako je npr. do sada na projektu razminiranja šumskih prosjeka i odjela Darđanske šume pronađeno i uništeno čak 1.149 protuoklopnih i 614 protupješačkih mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO