Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Radionica u Tirani

12.10.2009

Od 7.-9. listopada u Albaniji je održan skup pod nazivom „ The Tirana Workshop on Achieving a Mine-Free South Eastern Europe.Održavanje radionice financirala je Europska unija dajući potporu Ottawskoj konvenciji i njenim ciljevima.Organizatori su AMAE( Albanski centar za protuminsko djelovanje i GICHD, tj ISU( The Conventions Implementation Support Unit).
Održavanje ovog skupa trebalo je pridonjeti, osim pregleda stanja i mogučnosti u Regiji SEE, pripremi 2. Revizijske konferencije u Kolumbiji-Kartagena, koncem studenog i početkom prosinca ove godine.Predstavnici Kolumbije ,koji su nazočili skupu, prezentirali su očekivanja Konferencije i iznijeli organizacijske aspekte .
Skupu u Tirani nazočili su predstavnici Albanije s direktorom Arben Brahom,Austrije, Azerbajđana,Bosne i Hercegovine, Kanade Kolumbije,Hrvatske, Danske,Njemačke, Italije, Kosova,Makedonije, Crne Gore, Norveške, Srbije,Švicarske i Slovenije, SAD-a,EU. Od ostalih organizacija i institucija nazočili su Albanski Crveni križ,GICHD,ICBL,Handicap International,ICRC,Danishchurch,ALB-AID ,ITF,te predstavnik UNDP-a.
Skup je otvorio i predsjedavao mu zamjenik ministra obrane Albanije gosp.Petrit Karabina, koji je naglasio da je Albanija izvršila svoje obveze prema članku 5. Ottawske konvencije, što će sa zadovoljstvom biti prezentirano na revizijskoj konferenciji.U plenarnom dijelu prilikom otvaranja govorio je i Gazmend Turdiu,glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Albanije, a skupu je nazočila i gđa. Elizabeth Stram u svojstvu predsjedavajuće Švedske u EU.
O statusu Konvencije i njenim postignućima opširnije je govorio Kerry Brinkert,te naglasio da je danas 156 zemalja , koje su potpisnice Ottawske konvencije , dok ih je 20 , koje daju punu podršku. U plenarnom dijelu i u zasebnoj radionici o pomoći žrtvama mina govorila je Sheree Bailey.
Predstavnici različitih zemalja u prezentacijama prikazali su svoja postignuća i izrazili svoje probleme u protuminskom djelovanju, ponajviše vezano uz razminiranje i redukciju MSP-a , te napretke u pomoći žrtvama mina.
Postignuća i sadašnje stanje u RH nazočnima je prezentirao zamjenik ravnatelja HCR-a g. Mirko Ivanušić,koji se i u ovoj prilici zahvalio predstavnici Kraljevine Norveške na iznimnoj financijskoj pomoći za prezentirane sustave. O pomoći minskim žrtvama govorila je savjetnica ministra Dijana Pleština. U Hrvatskoj delegaciji nazočan na posebnoj radionici bio je i dr. Neven Heningsberg.
U okviru radionice upriličen je i cjelodnevni posjet Regionalnom centru AMAE u Kukesu u sjevernom dijelu Albanije, te posjet Regionalnoj bolnici za pomoć žrtvama mina , gdje su prikazani svi napori u pomoći žrtvama mina ,primarno glede fizikalne rehabilitacije, dijagnostike, prostetike. Kroz taj centar od 1999. godine prošlo je više od 500.000 osoba sa različitim medicinskim problemima. Centar se održava jednim dijelom državnom pomoći i velikim dijelom putem pomoći međunarodnih organizacija.
Istog dana održana je sjednica SEEMACC-a, na kojoj je zamjenik ravnatelja HCR-a prezentirao primjenu sustava potpore u odlučivanju za redukciju u minski sumnjivom prostoru

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO