Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U 2003. godini ostvareni najbolji rezultati protuminskog djelovanja u posljednjih pet godina

10.11.2003

Na sjednici Savjeta Hrvatskog centra razminiranje (HCR) koja je održana 04. studenog 2003. godine u Zagrebu, iznesen je podatak o 214 km2 koji više ne pripadaju minski sumnjivom i miniranom prostoru kao rezultat protuminskog djelovanja HCR-a u ovoj godini. Prvotni plan za 2003. godinu od 110 km2 time je znatno premašen, čime je ukupna površina koja je ove godine postala sigurna, veća od 173 km2 koliko je vraćeno u proteklih pet godina.
Za poslove razminiranja je u razdoblju siječanj - rujan utrošeno 193 milijuna kuna od čega najveći dio dolazi iz Državnog proračuna, a ostatak od potpora javnih poduzeća i donacija. U devet mjeseci uklonjeno je 3379 minsko-eksplozivnih sredstava i 3876 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.


Članovima Savjeta HCR-a pružena je informacija o međunarodnom stručnom savjetovanju «Humanitarno razminiranje 2004.» koje HCR zajedno s Centrom za testiranje, razvoj i obuku (CTRO) organizira krajem travnja iduće godine. Osnovni cilj ovog savjetovanja bit će okupljanje stručnjaka nacionalnih centara za razminiranje, znanstvenika, proizvođača opreme, tvrtki za razminiranje te ostalih subjekata protuminskog djelovanja kako bi se razmijenila i unaprijedila dosadašnja iskustva i modeli rada. Isto tako, raspravljano je o mogućnostima unaprijeđenja radne discipline i učinka djelatnika Hrvatskog centra za razminiranje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO