Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Standardni operativni postupci

03.03.2006

Na našoj web stranici objavljeni su Standardni operativni postupci usklađeni s novim Zakonom o humanitarnom razminiranju koji je stupio na snagu 5. siječnja ove godine, a objavljen je u Narodnim novinama broj 153/2005. Usklađivanje s novim zakonskim odredbama izvršeno je kod SOP-ova vezanih za: izvid minski sumnjivih područja i/ili građevina (opći i tehnički izvid), projektiranje, procjenu učinaka pretraživanja / razminiranja i kontrolu kvalitete radova pretraživanja i razminiranja metodom uzorkovanja s ciljem podizanja kvalitete i sigurnosti obavljanja poslova razminiranja na još veću razinu.

U tijeku je izrada ili priprema pratećih propisa, SOP-ova, tehničkih zahtjeva i postupaka ispitivanja opreme, uređaja i strojeva namijenjenih poslovima humanitarnog razminiranja.
Konačan cilj je podizanje kvalitete i učinkovitosti protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, ali i podjele našeg iskustva u borbi protiv minske opasnosti s ostalim zemljama u regiji i svijetu koje se suočavaju s istim problemom.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO