Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan sastanak u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje

10.12.2009

U petak, 4.prosinca 2009. godine održan je sastanak u prostorijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Službi za vatrogastvo.Sastanku su nazočili predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje g.Davor Laura, pomoćnik ravnatelja i g.Mladen Crnković, predstojnik Ureda ravnatelja.Sa domaćinom g. Mladenom Jurinom, pomoćnikom ravnatelja DUZS-a i glavnim vatrogasnim zapovjednikom razmatrana je ovogodišnja požarna sezona koja je svojim intezitetom najviše zahvaćala ljetne mjesece ove godine.
Uvodno, g.Jurin naglasio je da je Služba pred požarnu sezonu bila spremna te da su učinili sve ono što je potrebno kako bi sustav funkcionirao uspješno, na način da su vozila i oprema bili sustavno održavani i bili su spremni za intervencije te pravovremeno obavljena dislokacija vatrogasaca.
Obostrano je naglašena izuzetno dobra suradnja između Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatskog centra za razminiranje koja se odnosi na utvrđivanje razminiranja prioritetnih područja u svrhu lakšeg pristupa i gašenja požara. Izuzetno korisnim pokazalo se korištenja MISportala HCR-a kojim vatrogasci kao autorizirani korisnici mogu trenutno dobiti informaciju o stanju minski sumnjivih područja u Hrvatskoj.
G. Laura je zamolio da se HCR-u, ukoliko je to moguće, dostave karte sa ucrtanim pozicijama o detonacijama minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava u cilju dobivanja novih spoznaja o stanju minski sumnjivih područja.Također, predstavnici HCR-a su zatražili eventualnu informaciju o mogućim potrebama za pojačanim obilježavanjem kako bi se gašenje požara, uz rubna područja minski sumnjivog prostora, učinilo sigurnijim .Naglašeno je da od oko 2000 požara tijekom 2009. godine 19 se desilo u minski sumnjivom prostoru te je u okviru tih požara izgorjelo 47% površine, i to najviše na podrčju Like i Zadarske okolice.
Zaključno, u okviru Programa aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010.godini, vatrogasne
zajednice županija predložit će županijskim koordinatorima prioritetna područja koja je potrebno razminirati u svrhu lakšeg pristupa, odnosno gašenja požara, kako bi se ista mogla uvrstiti u plan razminiranja.
Nazočni su zajednički zaključili da ovakvu uspješnu suradnju treba i u budućnosti nastaviti te po potrebi i usavršiti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO