Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Tragično stradavanje kod Zadra

15.01.2010

U srijedu, 13.siječnja 2010. godine, oko 9,30 sati, tragično je poginuo pirotehničar Renato Polić Strinić, djelatnik tvrtke Piper d.o.o. iz Požege.Nesretni pirotehničar nagazio je na protupješačku minu PROM-1 koja je zasigurno jedna od najopasnijih mina, velike razorne moći, od koje je stradao velik broj ljudi u Hrvatskoj.Nesreća se dogodila prilikom razminiranja područja između naselja Musapstana i Murvice, u blizini Zadra.
Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana radovi razminiranja počeli su na petnaestak radilišta u Zadarskoj županiji, na ukupnoj tlocrtnoj površini od 2.800.000 četvornih metara.Tragedija je tim veća jer je poginuli pirotrehničar otac četvero malodobne djece.

Tijekom 2009. godine, u šest incidenata stradalo je sedam osoba, četiri smrtno, dvije sa teškim tjelesnim ozljedama i jedna osoba je lakše ozlijeđena.Prilikom radova razminiranja smrtno je stradao pirotehničar kod Petrinje, u Kotar šumi, a jedan pirotehničar je stradao sa težim i jedan sa lakšim tjelesnim ozljedama.Ljudski životi su najveća vrijednost pa tako i u poslovima humanitarnog razminiranja.Hrvatski centar za razminiranje je u svom razvoju posvećivao veliku pažnju sa ciljem osiguranja kvalitete radova, stalnog nadgledanja i nadziranja radova razminiranja i utvrđivanja normi.U poslovima razminiranja tvrke posjeduju suvremenu zaštitnu opremu, najmodernije alate za detekciju mina, sofisticirane strojeve za razminiranje koji se sve više koriste.Uz spomenuto, a što je najvažnije, svake godine visoko educiramo pirotehničare te se broj tako obrazovanih pirotehničara povećava iz godine u godinu.Tvrtkama za razminiranje postavljeni su visoki standardi sigurnosti na radilištima koji se u određenim vremenskim razdobljima provjeravaju testiranjem strojeva i opreme.

Na žalost, ovakve tragedije se događaju.Mine, kao najprljaviji ostatci Domovinskog rata, neumoljivo uzimaju svoj danak koji je evidentno svake godine manji.
Ravnatelj i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje, duboko potreseni ovom tragedijom, uputili su iskrene izraze sućuti obitelji pogonulog i tvrtki Piper d.o.o. u kojoj je radio.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO