Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija o opasnostima od mina u Zadarskoj županiji

25.02.2010

U utorak i srijedu, 23. i 24. veljače 2010. godine, u osnovnim školama u Pridrazi, Novigradu, Zemuniku Donjem i Poličniku, održana su edukativna predavanja i predstave kazališta Daska „Ne, ne, mi-ne“. Edukacijom je obuhvaćeno oko 450 učenika nižih i viših razreda. Predavanjima i predstavama nazočili su i nastavnici. Učenike viših razreda s minskom opasnošću je upoznala Marta Kovačić iz Hrvatskog centra za razminiranje. Djeci je prezentiran minski problem u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na korištenje MIS portala HCR-a, gdje su učenici i sami mogli steći uvid u minsku situaciju na području na kojem žive.Također preporučena je stalna uporaba MISportala ,kako učenicima tako i nastavnicima. U Zadarskoj županiji je još 65,6 km 2 minski sumnjivog prostora koji je obilježen s 1592 oznake minske opasnosti. Zbog velikog broja uništenih i napuštenih kuća na ovom području,a koje se nalaze u obilježenom minski sumnjivom prostoru, poseban je naglasak stavljen na opasnost koju predstavljaju takvi objekti, te su učenici upozoreni da u njih ne ulaze.
Istovremeno je za učenike nižih razreda navedenih osnovnih škola, održana predstava kazališta Daska „Ne, ne, mi-ne“ koja na način prilagođen njihovom uzrastu govori o problemu mina,minskoj opasnosti i pravilnom načinu ponašanja u minskom okruženju. Djeca su s velikim zanimanjem pratila predstavu, a svojim sudjelovanjem u predstavi pokazali su da znaju što su mine i da trebaju biti na oprezu i nikako ne ulaziti u područja koja su označena kao minski sumnjiva.
Svim učenicima podijeljen je edukacijski materijal HCR-a i Hrvatskog Crvenog križa,slikovnice,letci i plakati,koje će učenici postaviti na različitim mjestima u školi i izvan nje.Tijekom proljeća održat će se više edkacijskih programa u Zadarskoj županiji na područjima s najvećom minskom opasnosću po očitovanju i Županijskog upravnog odjela za društvene djelatnosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO