Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predsjednici Mesić i Vujanović u Kopačkom ritu

12.03.2007

Park prirode Kopački rit u subotu su posjetili predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i članovi diplomatskog zbora. Oni su, osim što su kao turisti razgledali najočuvaniju europsku močvaru u kojoj je i najveći ornitološki rezervat s 300-tinjak vrsta ptica, razgovarali i o problematici vezanoj uz miniranost Kopačkog rita.
Domaćin, osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo izvijestio ih je kako je Osječko-baranjska županija jedna od najzagađenijih minama te da je pod minama još oko 200 četvornih kilometara, što su velika zapreka gospodarskome i turističkom razvoju.


U Kopačkome ritu još nije razminirano oko 37 četvornih kilometara, za što treba namaknuti oko 500 milijuna kuna, a za cijelu Županiju oko dvije milijarde. Predsjednik Mesić ocijenio je važnim današnji posjet Kopačkome ritu, ističući kako je turizam najvažniji hrvatski potencijal. Izrazio je zadovoljstvo što je danas gotovo cijeli akreditirani diplomatski zbor u Hrvatskoj obišao područje koje je jedinstveno u ovome dijelu svijeta. Dodao je kako je "cilj posjeta Kopačkome ritu bio da se od inozemnih država zatraži pomoć u razminiranju, a tu veliku ulogu u lobiranju imaju upravo veleposlanici".
Već ovom prilikom je bilo konkretnih dogovora vezanih uz razminiranje Kopačkoga rita jer je francuski veleposlanik izrazio želju da se njegova država u to uključi. Među 70-ak veleposlanika i voditelja misija u Hrvatskoj bili su veleposlanici SAD-a, Rusije, Ukrajine, Kine, Libije, Irana, BiH-a, Srbije i Makedonije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO