Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Donacija Japana u Gospiću

05.03.2010

U Gospiću, u Gradskoj vijećnici, dana 04. ožujka 2010. godine, svečano je potpisan Ugovor o donaciji za razminiranje za projekt „Poljoprivredne površine u Medaku“, Gospić, tlocrtne površine 170.303 četvornih metara, a vrijednost projekta iznosi 210.723 eura.
Kao u prethodnoj donaciji i ovaj put donator je Japan te je Ugovor potpisao Nj. E. gospodin Yoshio Tamura veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj i gospodin Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.Svečanom potpisivanju Ugovora nazočili su i predsjednik Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje gospodin Đuro Brodarac, gospodin Atsushi Saito, drugi tajnik japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, gospodin Milan Jurković, župan Ličko-senjske županije, gospođa Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića, gospodin Ivan Biljan, zamjenik gradonačelnika Grada Gospića i gospodin Damir Stojković, predstojnik podružnice Hrvatskog centra za razminiranje u Karlovcu.
Domaćini kao i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje gospodin Miljenko Vahtarić zahvalili su se Nj.E. gospodinu Yoshio Tamuri na donaciji koja doista puno znači za Ličko-senjsku županiju s obzirom da je najveći minsko sumnjivi prostor upravo u ovoj županiji. Poljoprivredne površine u spomenutom projektu izuzetno mnogo znače stanovništvu tog područja te njihovim razminiranjem otvaraju se gospodarske mogućnosti razvoja tog kraja.
Podsjetimo, dosadašnja pomoć Japana Republici Hrvatskoj za protuminsko djelovanje iznosi 1,4 milijuna eura i odnosila se na razminiranje pojedinih dijelova Hrvatske, i to na Općinu Bilje, Grad Vukovar, Općinu Cetingrad i Grad Glinu.Pomoć se također satojala u financiranju nabave stroja za razminiranje, vozila i opreme za pirotehničare.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO