Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Prezentacija minskog problema i protuminskog djelovanja za Grad Petrinju

15.03.2010

U petak, 12. ožujka 2010. godine, u Hrvatskom domu Petrinja, u organizaciji Grada Petrinje, održana je tribina o aktualnom stanju protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, Sisačko-moslavačkoj županiji,s naglaskom na prioritetna područja Grada Petrinje,tj šire okolice.Ukupan minski sumnjivi prostor Grada Petrinje danas iznosi 41 km2. Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje i Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja HCR-a, upoznali su nazočne s trenutnim stanjem minski sumnjivog prostora, postignućima i planovima s naglaskom na Grad Petrinju.Nazočnim predstavnicima gradske uprave,predstavnicima mjesnih odbora,komunalnih poduzeća i zainteresiranim građanima prezentirani su dosadašnji učinci u razminiranju,upoznati su s planovima razminiranja sukladno Trogodišnjem planu 2009-2011.godine u kojem je Grad Petrinja zastupljena sa 26 lokacija ukupne površine 2,5 km2.U power –point prezentaciji kartografski su prikazana pojedina područja sa svim atributima:veličina MSP-a ,razminirano u 2009.godini, planovi za 2010. i 2011.godinu.Bitna postignuća u razminiranju proteklih godina rezultirala su uklanjanjem minske opasnosti iz neposredne blizine kuća i okućnica najvećim dijelom oko infrastrukturnih objekata te djelovima poljoprivrednog zemljišta 1.reda..Najviše minski sumnjivog prostora, kako u Županiji tako i Gradu Petrinji, preostalo je u šumskom području.
U razdoblju 2010. i 2011. godine kao prioriteti razminiravat će se područja Mošćenice, Nove Drenčine,Novog Selišta, Župića, Gore,Starog grada Pecki, Glinske poljane, Slane.Konkretno, ove godine u Sisačko-moslavačkoj županiji se planira razminirati oko 3,6 četvornih kilometara, a na petrinjskom području jedan četvorni kilometar.Nazočnima je prezentiran i Misportal HCR-a s pozivom na njegovo aktivno korištenje do razine autoriziranog pristupa, kao i poziv na interakciju u očuvanju oznaka minske opasnosti.
Zamjenik gradonačelnika, gospodin Branimir Bešlić, zahvalio je predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje na detaljnim objašnjenjima i upoznavanjem s minskim problemom, a ostalim nazočnima, od kojih većina su bili predsjednici mjesnih odbora Grada Petrinje, na sudjelovanju putem konkretnih pitanja. Tribinu su pratili i predstavnici medija, kojima su data priopćenja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO