Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Problematika obilježavanja u Zadarskoj županiji

24.03.2010

U utorak, 23. ožujka 2010. godine, u Velikoj vijećnici Zadarske županije, održan je sastanak vezan uz problematiku obilježavanja minski sumnjivog prostora. Na sastanku su nazočili predstavnici jedinica lokalne samouprave koje imaju minski problem.
Uvodno izlaganje podnio je gospodin dr.sc. Josip Čerina, predstojnik podružnice HCR-a u Zadru.Istaknuo je javnu ovlast i obvezu definiranja i obilježavanja minski sumnjivog prostora koju HCR ima i provodi. Jednom godišnje vrši se provjera oznaka minske opasnosti po broju i mjestima na kojima se moraju nalaziti. Kontrola se odnosi na cestovni pojas, poljske i planinarske puteve i druga područja na kojima se očekuje korištenje prostora.Čim se utvrdi da oznake nedostaju postavljaju se nove i po potrebi se pojačava obilježenost na tom području.
Tijekom 2009. godine u Zadarskoj županiji nestalo ili oštečeno je ukupno 421 oznaka minske opasnosti, a dodatno su postavljene još 422 oznake u svrhu građanske sigurnosti. Uz pomoć lokalne zajednice fiksirana, odnosno betonirana je 251 oznaka minske opasnosti. Trenutno u Zadarskoj županiji nalazi se 1627 oznaka minske opasnosti.
Predstavnici lokalne samouprave obvezali su se da će i dalje pratiti stanje obilježenosti na svojim područjima i obaviještavati HCR o eventualnim promjenama. Dosadašnja suradnja likalne zajednice i HCR-a ocijenjena je izvrsnom.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO