Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Općine Župa dubrovačka i Ston u cijelosti očišćene od mina

30.03.2010

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič na radnom je sastanku sa županom Nikolom Dobroslavićem, ravnateljem HCR-a Otom Jungwirthom, županijskim koordinatorom za razminiranje Nikom Limovom te predstavnicima općina Ston, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle razgovarala o programu razminiranja u protekloj i planu za 2010.godinu.

Tom je prilikom potpredsjednica Adlešič županu Dobroslaviću uručila ceritifikat kojim Hrvatski centar za razminiranje potvrđuje da je područje Općine Župa dubrovačka i Općine Ston u cijelosti očišćemo od mina, odnosno da više ne pripadaju minski sumnjivom području.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije preostalo je još 6,3 četvornih kilometara minski sumnjivih područja i to na području Općine Dubrovačko primorje i Općine Konavle, a radi se uglavnom o graničnom, kršnom području prema BiH i Crnoj Gori. Potpredsjednica Vlade Adlešič ustvrdila je kako će se do kraja ovog mandata župana Dobroslavića područje Županije u potpunosti očistiti od mina te dodala kako će se u ovoj godini za razminiranje u Županiji uložiti 7 milijuna kuna.

Župan Dobroslavić kazao je kako u Državnom proračunu nema dovoljno novaca za projekte razminiranja te je dodao da će se dodatna sredstava tražiti iz međunarodnih fondova. Tako je naveo primjer HCR-a koji je u projekt prekogranične suradnje s Crnom Gorom uključio i razminiranje, ali i primjer suradnje Općine Dubrovačko primorje s Općinom Ravno u BiH.

„Cilj nam je što hitnije dovršiti razminiranje cjelokupnog područja Županije tako da svi žitelji Županije, pa i u njenim rubnim dijelovima, budu sigurni od mina“- zaključio je Župan.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič je najavila kako će se projekt razminiranja graničnog područja uskoro predstaviti u Zagrebu te potom naći i pred Europskom komisijom koja bi mogla odobriti sredstva za njegovu realizaciju.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth pohvalio je općine i Županiju zbog sinergijskog djelovanja na projektima razminiranja te je dodao kako je to „jedini mogući način za postizanje rezultata“.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO