Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilježen 4. travnja u Lipiku

01.04.2010

U srijedu, 31. ožujka 2010. godine, u Lipiku obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travanj. Najveći dio obilježavanja odvijao se u Osnovnoj školi Lipik, a izabran je jučerašnji dan zbog od danas nastupajućih uskršnjih blagdana. Dok se u školi prikazivala predstava Kazališta Daska iz Siska „NE,NE MI-NE“, u Gradskoj vijećnici Grada Lipika održana je tiskovna konferencija. Uz uvodne riječi gradonačelnika Lipika g. Antuna Haramije, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje g. Mirko Ivanušić upoznao je nazočne o minskom problemu u Republici Hrvatskoj, Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Lipiku.Također, g. Ivanušić je objasnio značaj 4. travnja i općenito travnja – mjeseca zaštite od mina.
U drugom dijelu, predstojnik Ureda ravnatelja HCR-a g. Mladen Crnković održao je prezentaciju o protuminskom djelovanju u Hrvatskoj sa posebnim naglaskom na označavanje minski sumnjivog prostora i poštivanje oznaka minske opasnosti. S obzirom da se radilo o višim razredima djeca su upoznata i sa radom MISportala HCR-a. Na kraju predstavnik Protueksplozijskog odjela policijske uprave Požeško-slavonske g. M. Petrović pokazao je školske mine i bombe te objasnio njihove moguće učinke.
Svojom nazočnošću obilježavanje su uveličali predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, DUZS-Područni ured Požega te nastavnici Osnovne škole Lipik na čelu sa ravnateljicom gđom. Sandom Ivanović. Mnogi od spomenutih tijekom cijele godine u suradnji s HCR-om sudjeluju u edukaciji djece diljem Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO