Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Travanj-mjesec zaštite od mina

07.04.2010

Republika Hrvatska je također jedna od zemalja koje ne mogu slobodno raspolagati svojim prostorom, jer se 887 km2 još uvijek nalazi u kategoriji minski sumnjivog prostora. Proteže se kroz 12 županija, 104 grada i općine u RH, a u njegovom okruženju živi gotovo jedna petina stanovnika RH. Na tom prostoru, prema poznatim minskim zapisnicima, razasuto je 93.000 različitih minsko eksplozivnih sredstava i znatan, neutvrđen točno, broj neeksplodiranih ubojnih sredstava i kazetnog streljiva. Navedeni prostor poligonski je točno definiran, obilježen s više od 16.000 oznaka minske opasnosti. Od 1991. godine do danas, 1.921 osoba stradala u 1.325 minskih incidenata. Smrtno je, nažalost, stradala 501 osoba na minski sumnjivim područjima. Od osnutka HCR-a 1998. godine, u 219 minskih incidenata stradalo je 298 osoba, od kojih 111 smrtno. Osim mina koje su sustavno postavljane u minskim poljima ili kao grupe mina u svrhu obrane vojnih položaja, opasnost za građane predstavljaju i druga neeksplodirana ubojna sredstva, kao i kazetno streljivo, koje se može naći na širokim prostorima na kojima su izvođena borbena djelovanja tijekom Domovinskog rata.
Iako broj stradavanja i žrtava mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava opada iz godine u godinu, u 2007. godini je zabilježeno 8 žrtava, u 2008. u 7 minskih incidenata 7 osoba, u 2009. godini u 6 minskih incidenata stradalo je 7 osoba, tj. najmanji broj stradalih dosad, od kojih su 4 osobe smrtno stradale. Potvrda je to izuzetne važnosti poznavanja osnovnih edukativnih poruka za cjelokupno stanovništvo, a naročito za djecu, ali i odrasle kao što su: "Ne dirajte nepoznate predmete!", “Nikada ne ulazite u obilježen minski sumnjivi prostor“, "Obilježite mjesto pronalaska i obavijestite policiju na broj 92", „Obavijestite sustav žurne pomoći na broj 112“, "Poštujte znakove opasnosti od mina!".

Svi pokazatelji upućuju da su u posljednje vrijeme stradalnici odrasle osobe, jer se zadnji, vjerujući i posljednji incident kada su stradala djeca, dogodio 2004. godine, ali djeca su izuzetan medij koji će i odraslima prenijeti edukativne poruke.


Programe edukacije o opasnostima od mina Hrvatski centar za razminiranje provodi i koordinira od svog osnutka 1998. g. u suradnji sa svim subjektima protuminskog djelovanja (Hrvatski Crveni križ, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, MUP, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Protueksplozijski odjeli policijskih uprava, Norveška Narodna Pomoć (NPA), Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, Udrugama hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata, naročito Virovitičko-podravske županije, Hrvatska udruga žrtava mina, Zaklada Recobot, Udruga Bembo i prijatelji, Mine Aid, Udruga Mine, kazalište "Daska" iz Siska, Lutkarska kazališta iz Osijeka i Knina, te druge nevladine udruge i mediji, s ciljem upozoravanja na opasnost od mina i NUS-a .
Ovaj program pojačan je tijekom mjeseca travnja i svi gore spomenuti subjekti uključeni su u kampanju educiranja javnosti o opasnostima od mina. I ove godine uključili su se i mediji, koji svojim pisanim prilozima, radio i TV emisijama upozoravaju na problem mina. Konkretno, uz kazališne predstave, dogovorene su i emisije na radio postajama i TV kućama u kojima će sudjelovati predstavnici HCR-a, zatim u Ministarstvu zdrastva i socijalne skrbi održat će se prvi koordinacijski sastanak u 2010. godini udruga i tijela državne uprave, institucija u provedbi pomoći žrtvama mina, također u tom Ministarstvu održat će se promocija brošure „Mogućnosti i prava“ koja je namijenjena osobama s invaliditetom- osobama stradalim od minskoeksplozivnih sredstava. Dakako, planirane su brojne druge aktivnosti, ne samo u mjesecu travnju nego tijekom cijele godine.
Analizom podataka vidljivo je da u proteklom razdoblju gotovo milijun djece i odraslih je prošlo kroz neki od vidova edukacije. Razne aktivnosti edukacije o opasnostima od mina, jednako kao i obilježavanje minski sumnjivog područja, mogućnost uvida u minsku situaciju velikom broju subjekata dostavom karata i CD-a, korištenjem web portala HCR-a (https://misportal.hcr.hr),kao i stranice HCR-a www.hcr.hr s linkom na misportal s ažuriranim podacima, pozitivno utječu na prevenciju minskih incidenata, ali zahtijevaju i dodatne aktivnosti upoznavanja javnosti i medija s aspektima protuminskog djelovanja.

Stoga, zajednički apeliramo na sve građane:
NE ULAZITE U OZNAČENA MINSKA POLJA I MINSKI SUMNJIVA PODRUČJA

POŠTUJTE ZNAKOVE OPASNOSTI OD MINA

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO