Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Zahvala donatorima koji pomažu programe edukacije o opasnostima od mina i pomoći minski žrtvama

09.04.2010

Hrvatski centar za razminiranje sukladno Zakonu o humanitarnom razminiranju ima koordinativnu ulogu u edukaciji o opasnostima od mina i pomoći minskim žrtvama. Koordinacija se uspješno provodi u suradnji s različitim udrugama u RH te s tijelima državne uprave. Većina udruga teško ostvaruje financijska sredstva za različite programe i edukativne materijale. Važno je spomenuti da se godišnje podijeli na desetke tisuća različitog edukativnog materijala, brošura, letaka, plakata, CD-a i sl. i to pretežito po školama i narodnim knjižnicama.
Svaka donacija za ovakve projekte je dobrodošla. Donatori koji se odluče za ovakve programe za čiju provedbu nisu potrebna velika sredstva ne mogu pogriješiti jer edukacijom sprječavamo nove minske žrtve, a sama pomoć onima koji su stradali danas je izuzetno dobrodošla.
Postoje donatori koji imaju razumijevanja, kao što je već drugu godinu skromni japanski donator gospodin Isama Furuta preko dr. Josipa Mikulića iz Zagreba, koji svoju sredinu u Japanu informira o minskom problemu u RH. Ovim putem zahvaljujemo mu, kao i drugim donatorima koji su pomogli programe edukacije o opasnostima od mina i pomoći minskim žrtvama u 2009. godini. Jedan od njih je i Sisačko-moslavačka županija koja je pomogla pri tiskanju letaka i plakata te izdavanju brošure namijenjene stradalnicima od minskoeksplozivnih sredstava. Značajan donator je i Vlada SAD-a preko ITF-a kao i Vlada Republike Češke. Zahvaljujemo dakako svima koji su nesebično pomogli ove vidove protuminskog djelovanja. Pozivamo i hrvatske potencijalne donatore da i u 2010. godini pomognu kvalitetne programe udruga, a HCR stoji na raspolaganju za stručnu pomoć i ocjenu dobrih projekata.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO