Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sastanak u Sisačko-moslavačkoj županiji

22.04.2010

Dana 20.04.2010. godine na poziv županice Sisačko-moslavačke županije gđe. Marine Lovrić Merzel održan je sastanak na kojem su bili prisutni gradonačelnici i načelnici gradova i općina sa minskim problemom, te ravnatelj HCR-a g. Oto Jungwirth i pomoćnik ravnatelja g. Miljenko Vahtarić. Tema sastanka je bila upoznavanje s minskim problemom na području županije, te dosadašnji rezultati u razminiranju i planovi za 2011. godinu.
Županica je u uvodnoj riječi pohvalila suradnju HCR-a i županije na brzom rješavanju planiranih prioriteta koji utječu na sigurnost i gospodarski razvoj župaije. Naglasila je da se u narednom razdoblju trebamo što bolje pripremiti za mogućnost korištenja sredstava iz fondova Europske unije za što je potrebno pripremiti kvalitetne projekte čiji će sastavni dio bili komponenta razminiranja.
Ravnatelj je u svom obraćanju predstavnicima gradova i općina naglasio važnost kvalitetne pripreme plana prioriteta kako ne bi došlo do zastoja u nekim razvojnim i infrastrukturnim projektima, pogotovo onima koji se kandidiraju za sredstva EU u koja se moraju uključiti troškovi razminiranja kako bi se sredstva državnog proračuna iskoristila za druge prioritete u županiji. Trogodišnji plan humanitarnog razniniravanja koji je donjela Vlada RH za radzoblje 2009.-2011. godina je osnova za izradu godišnjih planova, a isti se mogu promjeniti samo na zahtjev županije u okviru odobrenih iznosa.
U nastavku sastanka pomoćnik ravnatelja je prezentirao ralizaciju plana za 2009. godinu, te što će se razminirati u 2010. i 2011. godini po gradovima i općinama sukladno prioritetima koje je utvrdila županja na osnovu zahtjeva gradova i općina. U sklopu prezentacije prisutni su upoznati s misportalom HCR-a, načinom registracije korisnika i informacijama koje korisnik može dobiti na portalu.
Predstavnici lokalne samouprave su izrazili zadovoljstvo sa do sada učinjenim na njihovom području.
Na tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila nakon sastanka županica Marina Lovrić Merzel je upoznala novinare s aktivnostima razminiravanja na području županije. Istaknula je nastavak razminiranja na području Gline, Petrinje i Sunje, te da podatak da će ove godine Hrvatska Kostajnica u potpunosti biti oslobođena opasnosti od mina.
Pomoćnik ravnatelja je istaknuo da je Sisačko-moslavačka županija sa 152 km2 minski sumnjivog prostora (MSP) na trećem mjestu po veličini problema, iza Ličko-senjske i Osječko-baranjske županje. MSP se proteže kroz 11 općina i gradova, a obilježen je s 2500 oznaka minske opasnosti. Od ukupnog minskog problema na području županije 67% čine šume, 25% livade i pašnjaci, 5% oranice i 0,5% okućnice naseljenih kuća. Prioritet je bio odmaknuti MSP od prometnica, naselja i od drugih gospodarskih objekata, odnosno s prostora budućih investicija. U 2009. godini MSP je na području županije smanjen za 4,6 km2, a za 2010. godinu se planira smanjenje za još najmanje 3,6 km2. Od 1998. godine do danas je razminirano 30,2 km2 za što je utrošeno 305 milijuna kuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO