Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Suradnja Diplomatske akademije MVPEI i Hrvatskog centra za razminiranje

22.04.2010

Nastavkom dobre suradnje već nekoliko godina zaredom i ove je godine 21.travnja organiziran posjet predstavnika akademije, njezinog ravnatelja veleposlanika dr.sc. Mladena Andrlića i suradnika, te četrdesetak polaznika Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i drugih tijela državne uprave.
Gosti su prvo posjetili radilište razminiranja Grada Novske u naselju Paklenica u području Balatovka i Kremenduk. Više tvrtki radi na ovim poslovima razminiranja koristeći strojeve i ručne metode. Ispred HCR-a nazočne je pozdravio zamjenik ravnatelja g. Mirko Ivanušić i ukratko ih upoznao s problemom miniranosti Sisačko-moslavačke županije i Grada Novske. O projektu je govorio Vlado Čorak, nadzornik HCR-a kao i o zakonskoj obvezi HCR-a u procesu nadgledanja i nadziranja,te važnosti ovog procesa.
Na samom terenu predstavnici tvrtke Istraživač d.o.o. prikazali su rad stroja za razminiranje i rad pirotehničara u ručnoj metodi. Samo radilište je vrlo zahtjevno, puno je metalnih predmeta, čahura u zemlji što otežava i usporava rad pirotehničarima. Posjet radilištu izazvao je izuzetan interes uz mnoga pitanja upućena pirotehničarima, voditeljima radilišta, nadglednicima.
Nakon radilišta u Gradskoj vjećnici Grada Novske zamjenik ravnatelja održao je predavanje o protuminskom djelovanju u RH sa svim njegovnim sastavnicama, s većim naglaskom na aktivnosti HCR-a i Klastera u humanitarnom razminiranju, međunarodnim aktivnostima HCR-a, donacijama i Nacionalnim programom protuminskog djelovanja 2009-2019. godina. Veleposlanik Andrlić zahvalio se na dobro organiziranom prijemu i ponudio nastavak i proširenje suradnje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO