Hrvatski centar za razminiranje

RSS

„Zajedno u borbi protiv mina“ u Belom Manastiru

28.04.2010

U utorak, 27. travnja 2010. godine Lions klub Beli Manastir, Povjerenstvo za razminiranje Lions Districta 126 Hrvatska u suradnji sa Hrvatskim centrom za razminiranje Podružnicom Osijek organizirao je i održao predavanje “Djeca u minskom okruženju” u OŠ “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru.
Ovom akcijom Lions klub Beli Manastir nastavlja suradnju sa HCR-om, uključivši se aktivno u akciju “Travanj mjesec zaštite od mina”.

Tribini je prisustvovalo oko 150 učenika petih i šestih razreda škole, sa svojim učiteljima.

Predavači iz Protueksplozijskog odjela MUP-a RH, PU Osječko - baranjske, Hrvatskog crvenog križa, te Hrvatskog centra za razminiranje održali su djeci predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovili i naglasio upozorbe o opasnostima od mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i dr. bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvali su djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.

Također, predstavnici HCR-a djeci su pokazali dvije kratke video prezentacije, i to: “Načini razminiranja” s glasovnim porukama upozorenja na minske opasnosti i “Što se sve može naći u polju i šumi” (od minskoeksplozivnih sredstava), sa slikama (prikazom) minski sumnjivih površina. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Prilikom edukacije izložena su i dva velika panoa s prikazom protupješačkih i protuoklopnih mina.

Za školsku knjižnicu ostavljeno je dvjestotinjak letaka "Čuvajte se mina", koji će biti uloženi u knjige koje se izdaju učenicima za čitanje, te veliki posteri “Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata”, te DVD “Bembo i prijatelji protiv mina” (sa edukacijskim crtanim filmovima) kao i nekoliko edukacijskih bilježnica “Pazi mine” i “Ugroženi svijet”.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO