Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija o minskoj opasnosti u Slavoniji

10.05.2010

U tjednu od 3. do 6. svibnja održane su edukacije o minskoj opasnosti u Osječko-baranjskoj županiji u Laslovu, Osijeku i Bilju i Vukovarsko-srijemskoj županiji u Vinkovcima i Mirkovcima. Na popisu gradova u kojima se dogodio najveći broj minskih nesreća, vrlo visoka mjesta zauzimaju upravo Osijek i Vinkovci, te je to dodatni razlog zašto se posebni napori ulažu u to da se u tim mjestima što više učenika informira o minskoj opasnosti.
Ovaj tjedan je oko 900 učenika nižih razreda pogledalo predstavu sisačkog kazališta „Daska“ pod nazivom „NE, NE, MI – NE“, koja je u proteklih 10 godina odigrana preko 220 puta.
U ovom tjednu educirano je i oko 300 učenika viših razreda u Bilju i Mirkovcima, koji su imali priliku vidjeti prezentaciju Hrvatskog centra za razminiranje i čuti predavanje djelatnika protueksplozijske zaštite županijskih policijskih uprava. U osnovnoj školi u Mirkovcima, nakon predavanja, nekoliko učenika je reklo djelatniku MUP-a Josipu Colariću da su vidjeli kraj jednog čardaka odbačeno minsko-eksplozivno sredstvo. Obzirom da nisu znali objasniti gdje se točno nalazi to mjesto, zajedno su otišli provjeriti o čemu se radi. Na taj način su se sprijateljili s njim, te se može očekivati da će i ubuduće, ako bude potrebe za tim, bez straha javiti policiji o uočenim sumnjivim predmetima.
Marta Kovačić iz HCR-a uputila je učenike na korištenje MIS portala HCR-a, te im ukazala
na to da i sami mogu vidjeti na kartama gdje bi se trebale nalaziti table koje upozoravaju na minsku opasnost, a onda te podatke usporediti sa stanjem na području kraj kojeg prolaze. Svim učenicima koji su pratili predstavu ili predavanje podijeljeni su edukativni letci i ukrasne narukvice, a za školske knjižnice su predane slikovnice „Pazi, mine“ i dvd „Bembo i prijatelji“. Edukaciju u Vinkovcima i Mirkovcima organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa iz Vinkovaca, koje je osmislilo projekt «Igralište za djecu u minama okruženim mjestima». Do sada je darovalo djeci u čak 48 mjesta sigurne oaze za igru, opremljene toboganom, klackalicom, njihaljkama, vrtuljkom, piramidom, tunelskom penjalicom, koševima za otpatke i klupama za sjedenje. Od 48 igrališta u mjestima na području djelovanja GDCK Vinkovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 18 igrališta postavljeno je upravo u Vinkovcima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO