Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana 16. Konferencija zajednice povratnika Republike Hrvatske

24.05.2010

U subotu, 22.svibnja 2010. godine, u Staroj gradskoj vjećnici Grada Zagreba, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske gospođe Jadranke Kosor, održana je 16. Konferencija zajednice povratnika Republike Hrvatske. Konferencija je održana pod motom „Zajedno“.U svom govoru Predsjednica Vlade podržala je nastojanja povratnika i osvrnula se na stanje u Republici Hrvatskoj. Posebno je istakla dobru suradnju sa zajednicom u rješavanju mnogih problema i spomenula je velika sredstva koje je Vlada Republike Hrvatske uložila u obnovu i povratak. Riječ je o više od 5 milijardi eura dosad.U razdoblju 2012.-2013. godine Republici Hrvatskoj namjenjen je paket od 3 milijarde eura od strane EU i zasigurno je da će se dio tih sredstava iskoristiti na područjima posebne državne skrbi, istaknula je predsjednica Vlade RH.
U tematskom dijelu Konferencije govorilo se o nastavku gospodarske obnove područja posebne državne skrbi, Zakonu o regionalnom razvoju, Zakonu o potpomognutim područjima, poticanju mjera za zapošljavanje mladih, Zakonu o naknadi ratne štete i prijedlogu konkretnih rješenja o čemu su govorili čelnici zajednice Josip Kompanović i Radoslav Bobanović.
Jedna od posebnih tema bilo je razminiranje pod motom „Zajedno,ali bez mina“. Hrvatski centar za razminiranje je pripremio opširniji materijal o kojem je govorio dopredsjednik zajednice Nikola Mateković.U nizu zaključaka koji su doneseni i bit će dostavljeni Vladi Republike Hrvatske i biti temom posebnog sastanka, stav Zajednice povratnika RH je da razminiranje zaslužuje posebnu pažnju, ali nadasve važno je osigurati stabilne izvore financiranja u zemlji i u okviru Europske unije.Od strane HCR-a Konferenciji je nazočio zamjenik ravnatelja gospodin Mirko Ivanušić koji je tajništvu za zaključke pomogao u formulaciji zaključka vezanog za temu razminiranje s posebnim naglaskom na strateške dokumente koje su donjeli Vlada RH i Hrvatski sabor,a odnose se naTrogodišnji plan razminiravanja 2009-2011, te Nacionalni program protuminskog djelovanja Republike Hrvatske od 2009.-2019. godine u kojima je financiranje bitan preduvjet.
Dr. Slobodan Lang ,koji je bio uvijek uz prognanike i njihove akcije, nadahnuto je govorio o posebnoj vrijednosti ove zajednice koja je uspjela i ustrajala na svojim ciljevima,vratila ljude na njihova ognjišta, te zavređuje opsežnu studiju o svim prognaničkim i povratničkim dokumentiranim zbivanjima.Nameće se stoga potreba uključivanja šire hrvatske akademske zajednice za ovaj nacionalni projekt.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO