Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Hrvatskom centru za razminiranje održan sastanak sa sindikatima i poslodavcima

26.05.2010

U Hrvatskom centru za razminiranje, u utorak, 25. svibnja 2010. godine, održan je sastanak na kojem su nazočili predstavnici Samostalnog sindikata Hrvatske- Sindikata humanitarnog razminiranja gospoda Igor Vukorepa i Velibor Lučić, Novi sindikat predstavljali su gospoda Mario Iveković, Nikola Salopek, Drago Draženović i Mijo Gregorović, ispred Hrvatske udruge poslodavaca- Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja nazočili su gospoda Željko Romić i Željko Kavran, Udrugu poslodavaca na poslovima razminiranja zastupali su gospoda Zoran Mihajlović i Zdenko Sokač. Sastanku su nazočili i predsjednik Savjeta HCR-a gospodin Đuro Brodarac i njegov zamjenik gospodin Ivica Buconjić.Za domaćina, Hrvatski centar za razminiranje, nazočili su gospoda Oto Jungwirth, ravnatelj, Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja, Neven Karas, pomoćnik ravnatelja i Tomislav Ban, načelnik Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete.
Sastanak je sazvan radi rasprave o zaposlenosti kapaciteta humanitarnog razminiranja u Republici Hrvatskoj s obzirom na sindikalne akcije koje je pokrenuo Samostalni sindikat Hrvatske- Sindikat humanitarnog razminiranja. Na početku sastanka, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje gospodin Oto Jungwirth, upoznao je nazočne s dosadašnjom realizacijom Plana humanitarnog razminiranja za 2010. godinu i dinamikom obavljanja poslova razminiranja u prvih dvadeset tjedana 2010. godine, gdje je uočeno da su u razdoblju od pet tjedana bile izrazito loše meteorološke prilike što je utjecalo na znatno smanjenu realizaciju zbog čega kapaciteti nisu mogli biti u cjelosti angažirani te je također utvrđeno da u jednom razdoblju, zbog žalbenih postupaka, poslovi nisu počinjali pravovremeno, odnosno kako je bilo planirano, nego sa znatnom odgodom.
Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi i dijalogu u kojem su sudjelovali svi nazočni. Na kraju satanka, nakon što je ravnatelj HCR-a gospodin Jungwirth upoznao nazočne s raspoloživim financijskim sredstvima do kraja godine i planom raspisivanja nadmetanja, od strane sudionika sastanka ocijenjeno je kako bi do kraja godine trebalo biti dovoljno posla, te da postoji nekoliko tema za koje su sve strane zainteresirane: proceduralne opasnosti postupka javne nabave za pravovremeno (planirano) započinjanje poslova humanitarnog razminiranja, zatim postupak izmjena i dopuna Pravinika o načinu obavljanja poslova humanitarnog razminiranja, utvrđivanje planskih vrijednosti za poslove razminiranja, te problematika nelojalne konkurencije.
Također, dogovoreno je da će se, kako bi se ove i sve buduće teme, koje su važne za sustav humanitarnog razminiranja, mogle raspraviti od strane svih sudionika, osnovati Koordinacija socijalnih partnera u humanitarnom razminiranju. Do kraja ovog tjedna sindikati i udruge poslodavaca obvezali su se dostaviti HCR-u prijedlog svojih članova za Koordinaciju, a gospodin Vukorepa izjavio je kako će o nastavku ili obustavi sindikalnih akcija odlučiti Predsjedništvo Sindikata na sastanku koji je zakazan za srijedu 26. svibnja 2010. godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO