Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija u Gvozdu

09.06.2010

U utorak, 8. lipnja 2010. godine u Osnovnoj školi Gvozd u Gvozdu održana je edukativna predstava sisačkog Kazališta Daska „Ne, ne, MI-NE“. Predstavu je pogledalo oko 60 učenika nižih razreda sa svojim nastavnicima. U prosincu, 2009.godine potpisan je Ugovor o donaciji između ITF-a (International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance ) iz Ljubljane i Kazališta Daska iz Siska. Tim ugovorom Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem ITF-a donirala je 62.500 USD-a Kazalištu Daska iz Siska za predstavu „Ne, ne, Mi-Ne“, koja se prikazuje diljem Hrvatske djeci nižih razreda osnovnih škola s ciljem edukacije o opasnostima od mina. Zahvaljujući ovoj donaciji, od veljače ove godine, predstava je odigrana 32 puta u gotovo svim županijama zahvaćenim minskim problemom. Predstavu je pogledalo oko 4000 učenika nižih razreda osnovnih škola, zajedno sa nastavnicima. Početkom iduće školske godine, biti će održano još dvadesetak predstava, također u školama koje se nalaze u općinama i gradovima u kojima postoji minski sumnjiv prostor. Ova predstava prikazuje se već 11 godina, ukupno je odigrano preko 230 predstava, a pogledalo ju je više od 50.000 djece.

Isti dan, za stotinjak učenika viših razreda ove škole, Marta Kovačić iz Hrvatskog centra za razminiranje, održala je edukativno predavanje o minama i eksplozivnim ostacima rata. Iako se na prostoru Općine Gvozd nalazi tek 70.374 m2 minski sumnjivog prostora, učenici su bili vrlo zainteresirani za prezentiranu temu, te na kraju postavili mnoštvo pitanja. Neki učenici su se već susreli s eksplozivnim ostacima rata, a rekli su da su u tim slučajevima postupili ispravno i zvali policiju.
Također ih je zanimalo kako se zovu pojedine mine i kako one djeluju. Ostavili su dojam vrlo odgovornih i ozbiljnih mladih ljudi, koji će, u slučaju nailaska na eksplozivne ostatke rata, postupiti upravo onako kako su upućeni tijekom ove edukacije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO