Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sastanak u Ličko-senjskoj županiji

10.06.2010

U utorak, 8. lipnja 2010. godine u prostorijama Ličko-senjske županije održan je sastanak na temu: Stanje minski sumnjivog prostora (MSP-a) i održavanje stanja obilježenosti na području gradova i općina u Županiji. Sastanku su bili nazočni dožupan gospodin Milan Krmpotić, županijski koordinator za razminiranje gospodin Stipe Mudrovčić te načelnici, zamjenici i predstavnici 8 gradova i općina koje imaju definiran MSP na svom prostoru, ravnatelj Parka prirode Velebit gospodin Tomljenović te ispred HCR-a ravnatelj gospodin Oto Jungwirth i predstojnik podružnice Karlovac Damir Stojković.

Tijekom razgovora ravnatelj HCR-a gospodin Oto Jungwirth iznio je najnovije podatke o stanju razminiranja u protekloj 2009.godini i Planu humanitarnog razminiranja za 2010. godinu, a posebnu pažnju posvetio je praćenju sustava obilježenosti tijekom godine. Gospodin Stojković upoznao je nazočne sa stanjem miniranosti i obilježenosti područja Ličko-senjske županije te zasebno sa stanjem svake od 9 općina i gradova koje se nalaze u MSP-u.
Veličina MSP-a Županije iznosi 156.841.444 km2, a sav je prostor obilježen sa 1580 tabli minske opasnosti.

Zbog ograničenosti kapaciteta HCR-a koji je u mogućnosti vršiti kontrolu tabli jednom godišnje, te učestalog nestanka tabli sa određenih pozicija koje označavaju granicu MSP-a, zatražena je pomoć od gradova i općina. Pomoć bi se ogledala u tome da bi tijekom godine svaka od općina odnosno grad izvršili planski obilazak ako ne svih onda barem dijela tabli na područjima gdje je do sada zamijećeno da se one sustavno uklanjaju, te sukladno tome poslali povratnu obavijest prema HCR-u o zatečenom stanju.

Tijekom rasprave dožupan Milan Krmpotić je naglasio da općine i gradovi ne mogu biti ravnodušni glede stanja obilježenosti svojih područja jer postoji realna opasnost da zbog nestanka tabli netko strada. Predstavnici gradova i općina prihvatili su inicijativu sa napomenom da oni vjerojatno ne mogu pregledati baš sve table, ali mogu preko predstavnika mjesnih odbora i na druge načine tijekom provođenja redovitih aktivnosti na svom području pregledati dio tabli koje označavaju MSP jedan do dva puta godišnje, te povratno izvijestiti HCR koji onda može planski reagirati i zanoviti nestale oznake.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO