Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR-CTRO d.o.o. završio 4., specijalistički, stupanj obuke za otkrivanje i neutralizaciju NUS-a, s tematikom NUS-a s RKB punjenjem

18.06.2010

Hrvatski centar za razminiranje – Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO d.o.o.) u suradnji s Međunarodnom zakladom za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF), a sukladno zaključku s 18. sastanka Vijeća za koordinaciju protuminskog djelovanja u Jugoistočnoj Europi (SEEMACC), nastavlja s Obukom za otkrivanje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a).

Obuka za otkrivanje i uklanjanje NUS-a, IV. stupanj je nastavak redovitog stručnog osposobljavanja djelatnika na poslovima protuminskog djelovanja, a održao se razdoblju od 07. do 18. lipnja 2010.godine u Topuskom – Topterme. Sudjelovalo je sedam polaznika iz 5 zemalja Regije (Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske).

Ova obuka, najviši je, specijalistički stupanj izobrazbe predviđene jedinstvenim sustavom kontinuirane, modularne obuke HCR-CTRO-a koja je usuglašena s IMAS 09.30 i CWA 15464:2005 EOD Competency Standards, a financirana je sredstvima donacije State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država preko Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF).

Cilj je usvajanje specijalističkih vještina i tehnika za otkrivanje i neutralizaciju neeksplodoranih ubojnih sredstava koja imaju svojstva radiološke, kemijske i biološke opasnosti.

Podjednako je namijenjena osobama koje rade neposredno na poslovima otkrivanja i uklanjanja NUS-a kao i onima koji izvršavaju poslove upravljanja organizacijama i procesima u sustavu protuminskog djelovanja (planiranju, organiziranju, vođenju - zapovijedanju, koordiniranju i kontroli otkrivanja i uklanjanja NUS-a). Obuci mogu pristupiti osobe koje su prethodno završile III. stupanj Obuke za otkrivanje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

HCR-CTRO d.o.o., prema riječima mr.sc. Nikole Pavkovića, direktora, planira za jesen ove godine novi ciklus obuka i očekuje se poziv iz Republike Makedonije i Republike Bosne i Hercegovine za održavanjem, također, specijalističkih tečajeva.

Predavači su priznati stručnjaci u ovoj problematici iz Republike Hrvatske s višegodišnjim operativnim i nastavničkim iskustvom. Teorijska nastava odvijala se u Topuskom, te manjim dijelom u odgovarajućem kabinetu Policijske akademije MUP-a RH u Zagrebu, praktični dio nastave na testnom poligonu HCR-CTRO-a Cerovac koji udovoljava svim didaktičkim i sigurnosnim standardima za provođenje obuke.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO