Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Hrvatske tvrtke za razminiranje iskazale interes za rad u Iraku

21.06.2010

U četvrtak, 17. lipnja 2010. godine, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, održan je sastanak savjetnika veleposlanika Republike Hrvatske u Iraku, g. Jasim Dahera, i predstavnika hrvatskih tvrtki za razminiranje koje su iskazale interes za obavljanje poslova razminiranja u Iraku. Sastanku je prisustvovala i savjetnica gospođe Đurđe Adlešić, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, gospođica Renata Orlić, kao i predstavnici HCR-CTRO-a i HCR-a.

Gospodin Jasim Daher je u svom izlaganju iznio sve činjenice vezane za obavljanje poslova razminiranja u Iraku, počevši od pregleda institucija i ministarstava zaduženih za razminiranje i licenciranja ljudi i opreme, preko načina dodjele poslova i financiranja pa sve do tehničkih preduvjeta koje pojedina tvrtka mora zadovoljiti za nastup na iračkom tržištu. Objašnjena je procedura registracije tvrtki, potrebna dokumentacija, rokovi i trajanje samog procesa kao i inicijalni financijski troškovi.

Predstavnici hrvatskih tvrtki, koje već posluju u Iraku, podijelili su svoja iskustva te odgovarali na pitanja prisutnih. Podržan je prijedlog da se u Iraku osnuje nešto na principu „zajedničke kuće“ u koju bi se u početku smjestile sve tvrtke kako bi im se olakšao sam ulazak na ovo veliko tržište. Gospodin Daher naglasio je da u Iraku ima dovoljno posla za sve zainteresirane te da financiranje nije nikakav problem.

Savjetnica potpredsjednice Adlešić naglasila je da se čeka formiranje nove iračke vlade nakon čega će uslijediti službeni posjet hrvatske delegacije Iraku, u okviru kojeg će se dati garancije Vlade Republike Hrvatske za poslovanje hrvatskih tvrtki.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO