Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Pozitivan primjer uključenja Vukovarsko-srijemske županije u kontrolu obilježavanja minski sumnjivog prostora

05.07.2010

Zbog izuzetne ozbiljnosti problema ukazala se potreba da se jedinice lokalne uprave i samouprave aktivno uključe u kontrolu obilježenosti minski sumnjivog prostora koji se nalazi u okviru njihovih administrativnih granica. Na redovnim sastancima, koji se održavaju svake godine, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje upoznaju župane i njihove suradnike s problemom mina kako u Republici Hrvatskoj tako i na područjima županija koje imaju minski problem. Uz spomenuto, razmatra se i uključivanje lokalnih zajednica u kontrolu obilježenosti minski sumnjivog područja. Učestalo ukazujemo na ogromnu važnost uredno postavljenih oznaka minske opasnosti, kao i njihovu kontrolu i eventualno obnavljanje, kada je to potrebito.
Konkretno, u Vukovarsko-srijemskoj županiji mnoge općine su ozbiljno shvatile ovaj problem i uključile sve koji poznaju područje postavljenih oznaka, kao i područje općine, koji se kreću tim prostorom i njime gospodare. Predstavnici gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije ovu suradnju ocijenili su pozitivnom i uključili se uz niz konstruktivnih prijedloga. Slijedom toga počeli su stizati odgovori predstavnika lokalnih vlasti o izvršenoj kontroli označavanja, a učinile su to općine Stari Jankovci, Gunja, Privlaka, Bogdanovci. Posebno je zanimljivo da je na području općine Stari Jankovci prekontrolirano 254 oznake od kojeg broja je otuđeno 134 komada. Nadležnoj policijskoj postaji podnesene su prekršajne prijave protiv nepoznatih osoba.
Nadamo se ovakvoj uspješnoj suradnji i s preostalim općinama i gradovima na području Vukovarsko-srijemske županije kao i na području županija u Republici Hrvatskoj koje imaju minski sumnjivi prostor.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO