Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Podružnica Hrvatskog centra za razminiranje u Karlovcu

09.07.2010

Osnutkom Podružnice, u kolovozu 1998.g. primljen je prvi djelatnik u Podružnicu HCR-a Karlovac.Podružnica se nakon toga postupno popunjava sa pirotehničarima i drugim djelatnicima. Tijekom osnivanja djelatnici Podružnice prvo rade u prostorijama na Mažuranićevoj obali uz pomoć djelatnika UN MAC-a ( United Nations Mine Action Centre-UN-ov Centar za protuminsko djelovanje ) i WEUDAM-a (Western European Union Demining Assistence Mission- Misija Zapadnoeuropske unije za pomoć u razminiranju ), u njihovim prostorima. Podružnica se postupno popunjava i osposobljava za samostalan rad te tijekom svibnja 1999.godine seli u prostor u Ul. Josipa Kraša 2, a deset godina kasnije, u ožujku 2009.g., Podružnica seli u nove prostorije na adresi Ul. Maksimilijana Vrhovca 19-21, gdje radi i danas.
Broj zaposlenih u Podružnici i nadležnost rada podružnice nekoliko puta su mijenjani, od tri djelatnika na početku pa na više, a najviše pirotehničara zaposleno je krajem 2003.godine. U početku Podružnica je bila nadležna za Karlovačku, Zagrebačku, Sisačko- moslavačku i Ličko- senjsku županiju, što je tijekom godina mijenjano, a danas pored navedenih županija ima nadležnost i za područje Virovitičko – podravske i Požeško – slavonske županije, a prostori Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije su u međuvremenu razminirani i nemaju minski sumnjivih područja.
U nadležnosti podružnice danas se nalazi 460 km2 minski sumnjivog područja ( MSP) koji je obilježen sa 6.124 oznake minske opasnosti. Nove informacije o postojanju miniranih područja dobivaju se i danas, te se iste odmah provjeravaju i ažuriraju.
Velik broj kontakata na terenu sa različitim subjektima rezultirao je i značajnim smanjenjem MSP-a. Edukativni programi, u kojima je uz niz drugih subjekata sudjelovala i Podružnica, rezultiralo je značajnim smanjenjem broja minskih incidenata i žrtava mina. To je ujedno i prioritet rada u narednom razdoblju, uz pomoć i dobru suradnju županija, gradova i općina i njihovih žitelja. Kroz izvršena razminiranja očišćen je veliki prostor oko naseljenih mjesta, razminirana je potrebna infrastruktura, te poljoprivredne i druge površine od značaja za nesmetani razvoj gradova i općina.
Ostvareni su dobri rezultati i uspostavljena suradnja uz pomoć Rotary Kluba Karlovac, Grada Karlovca, Karlovačke županije i Vlade SAD-a preko ITF-a ( International Trust Fund for Demining and Mine Victim Assistance- Međunarodna zaklada za razminiranje i pomoć žrtvama mina) . Do sada su prikupljena značajna sredstva za razminiranje putem donacija, a projektom „Grad Karlovac bez mina“ uz njihovu pomoć razminirana su sva poznata minska polja na prostoru Grada Karlovca. Na ovakav način dovode se i drugi donatori kako na prostore Karlovačke, tako i na prostore drugih županija.
Podružnicu su do sada vodili gospoda Luka Janči, Željko Gašparić i dr. Nikola Gambiroža. Sadašnji predstojnik Podružnice je Damir Stojković s 14 uposlenih djelatnika.

Sigurno je da će suživot sa minama trajati i narednih desetak godina, te i ovim putem predstojnik i djelatnici Podružnice mole i savjetuju da se koristi samo siguran prostor, van granica definiranog i obilježenog MSP-a.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO