Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet stradalima u minskom incidentu u Dabru

14.07.2010

Jučer, 13. srpnja 2010. godine, djelatnici Centra za socijalnu skrb iz Otočca i Senja predvođeni predstojnicom podružnice Otočac, gospođom Biserkom Rupčić, dipl.soc.rad i zamjenikom ravnatelja HCR-a gospodinom Mirkom Ivanušićem, posjetili su stradale u nedavnom minskom incidentu u Dabru.

Posjetili su dvoje lakše stradalih u Dabru i Kutarevu, te suprugu smrtno stradalog u Domu majke u Krasnom. Teško ozljeđeni mještanin Kutereva, brat lakše stradalog, nalazi se na intenzivnoj medicinskoj obradi u bolnici na Sušaku u Rijeci. Prema izjavama članova obitelji postoperativni proces i opće stanje unesrećenog su zadovoljavajući, no čeka ga duži postoperativni tretman.
Ova posjeta u ovakvom sastavu rezultirala je zaključkom koordinacije održane u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi da se u slučajevima minskog incidenta, ad hoc organizira tim stručnih osoba iz Centara za socijalnu skrb, koji će u takovim slučajevima stradalima pružiti psihosocijalnu pomoć, uputiti ih na njihova prava i mogućnosti i biti na pomoći i u kontaktu za druge oblike savjeta i pomoći, kao što je jednokratna novčana pomoć koju će ostvariti supruga stradalog. Radi boljeg razumijevanja u ostvarivanju prava podijeljene su i brošure „Mogućnosti i prava“. U dogovoru s udrugom Mine Aid sljedeći će tjedan i Udruga organizirati posjet obiteljima stradalih, a njezina dva člana, koji su i sami stradalnici, moći će pružiti konkretne savjete iz svojeg iskustva nakon stradavanja.

Zamjenik ravnatelja iskoristio je priliku da izvrši uvid u stanje obilježenosti minski sumnjiva prostora na području Dabra, koje je u skladu sa propisima HCR, te utvrdio da je ono vrlo dobro i svakom daje kvalitetno upozorenje da ne ulazi u prostore iza postavljenih oznaka.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO