Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnik ASB-a obišao lokacije potencijalnih projekata

21.07.2010

U utorak, 20. srpnja 2010. godine, voditelj ASB-ovog Ureda za Jugoistočnu Europu u Hrvatskoj (Arbeiter Samariter Bund) Wolfgang Raschka, načelnik općine Šodolovci Mile Zlokapa, pročelnik u općini Šodolovci Vojo Stojčić i Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek Hrvatskog centra za razminiranje, održali su kraći sastanak u općini Šodolovci, kojom prilikom je Wolfgang Raschka predao načelniku 150 komada edukativnog materijala za stanovnike općine. Od strane načelnika upoznat je sa najnovijim stanjem i događanjima a izrečene su i riječi zahvale za buduće poslove razminiranja.
U materijalima su upozorbe o opasnostima od mina, predstavljeni su slikovni rezultati nakon razminiranja financiranog sredstvima Savezne Republike Njemačke prošle godine, te slike protupješačkih (PP) i protuoklopnih (PO) mina koje su se nalazile na području Šodolovaca i Paulin Dvora.
Nakon sastanka obišli su jednu lokaciju za koju je izrađen projekt razminiranja, koji bi se financirao sredstvima Savezne Republike Njemačke preko ASB-a. Površina projekta je 108 516 m2, a naziv je: Područje uz kanal Velika Osatina u općini Šodolovci, Osječko baranjska županija.
Pozitivna okolnost je to da se površine ovog projekta naslanjaju na površine koje su nedavno, 16. srpnja 2010. godine, obišli gospodin Christopher T. Zimmer, savjetnik za politička pitanja Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i gospodin Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.
Razminiranjem obje površine uklonila bi se poznata minska polja, stvorila sigurna zona te omogućilo nastavak pokretanja poljoprivredne proizvodnje. Obje površine su u vlasništvu više privatnih osoba sa područja općine Šodolovci. Nastavljajući dobru višegodišnju praksu HCR svim donatorima pruža maksimalnu tehničku i drugu traženu potporu, kao što su i ovi direktni kontakti na terenu čime se uspostavlja potpun i transparentan odnos do razine krajnjeg korisnika razminiranog područja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO