Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Zagrebu obilježeno stupanje na snagu Konvencije o kazetnom streljivu

02.08.2010

U nedjelju, 01. kolovoza 2010. godine u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića Hrvatski centar za razminiranje u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija i nevladinom Udrugom Mine Aid promotivnim štandom obilježio je stupanje na snagu Konvencije o kazetnom streljivu.

Kazetne bombe se ispuštaju iz vojnih zrakoplova ili se ispaljuju iz raketnih i artiljerijskih sustava. Nepouzdane su i neprecizne. Tijekom sukoba i dugo nakon njihova završetka ubijaju brojne civile i otežavaju proces poslijeratnog oporavka.

Republika Hrvatska potpisala je 03. prosinca 2008. godine Konvenciju o kasetnom streljivu u Oslu, nakon čega ju je 17. kolovoza 2009. i ratificirala. Iz tog razloga, 01. kolovoza 2010. godine stupa na snagu Konvencija o kazetnom streljivu kojom se zabranjuje korištenje, proizvodnja, prijenos i skladištenje kazetnog streljiva. Potpisnice Konvencije dužne su još i uništiti uskladišteno kazetno streljivo u roku od 8 godina, identificirati i očistiti kontaminirana područja u roku 10 godina te osigurati odgovarajuću podršku ugroženim zajednicama i stradalnicima s ciljem njihova uključivanja u društvo i uživanja temeljnih ljudskih prava.

Više na: http://www.stopclustermunitions.org

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO