Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Usprkos kišnom vremenu radovi razminiranja odvijaju se redovito!

16.08.2010

Kako ljetno vrijeme znači i odvijanje većine radova razminiranja na kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske bilježimo znatno veći broj aktivnosti radova humanitarnog razminiranja na prostoru Ličko-senjske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Iako su aktivna 44 radilišta na prostoru 8 hrvatskih županija ukupne veličine 10.986.153 četvorna metra, navedene županije prednjače kako po broju projekata, tako i po količini pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava. Naime, u Ličko-senjskoj županiji aktivno je 12 radilišta na ukupnoj površini od 3.133.092 četvorna metra, dok je u Vukovarsko-srijemskoj otvoreno 11, a u Osječko-baranjskoj 6 radilišta.

Angažirano je 18 tvrtki za obavljanje poslova humanitarnog razminiranja za sredstva iz domaćih i stranih izvora financiranja. (Za više podataka pogledajte POSLOVI U TIJEKU)

U srpnju i kolovozu bilježimo i najveće pronalaske minsko-eksplozivnih (MES-a) odnosno neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a). Tako je na projektu „Poljoprivrednih površina u naseljima Šodolovci i Ada“ u Osječko-baranjskoj županiji pronađeno 295 protupješačkih i 317 protuoklopnih mina, a na projektu „Poljoprivrednih površina na području Nuštra i Cerića“ 59 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, 28 protupješačkih mina i čak 556 protuoklopnih mina.

U HCR-u nadamo se povoljnim vremenskim prilikama koje uz visoki stupanj angažiranosti kapaciteta uvjetuju dobre rezultate.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO