Hrvatski centar za razminiranje

RSS

UNATOČ NAPORIMA HRVATSKA MINSKA SVAKODNEVICA UZIMA SVOJ DANAK

16.09.2010

Usprkos svim sigurnosnim mjerama koje prethode radovima razminiranja, razminiranje je bilo i ostaje vrlo opasan i nepredvidiv posao, čemu svjedoči i ovaj posljednji tužni događaj.

Naime u utorak, 14. rujna 2010. godine prilikom obavljanja poslova razminiranja na projektu „Šuma u gospodarskoj jedinici Lisac - Staparuša dio odjela 11a, 12a, 14a i 15a“ u Ličko-senjskoj županiji od protupješačke rasprskavajući odskočne mine (PROM-1) stradao je Milenko Perak, 38-godišnji pirotehničar tvrtke za humanitarno razminiranje „PIROS“ d.o.o. iz Darde.

Iako nas svakim danom jedna više godina dijeli od vihora ratnih strahota i sve polako pada u zaborav, ovakvi nemili događaji iznova nas podsjete na tihe ubojice koje se još uvijek nalaze oko nas.
Hrvatski centar za razminiranje bori se od 1998. godine sa pošasti mina i svojim radom činimo sve kako bi sigurnost 610 hrvatska pirotehničara koji svakodnevno odlaze u minska polja bila neupitna, međutim i danas smo svjedoci nepredvidive opasnosti koja je odnijela još jedan život.

U Republici Hrvatskoj su prilikom obavljanja poslova razminirana, od 1998. godine do danas, kroz 46 minskih nesreća stradala 62 pirotehničara od kojeg broja je 25 pirotehničara stradalo smrtno. Evidentno je smanjenje broja stradalih od 1998. godine kada je od 15 ukupno stradalih pirotehničara, 7 pirotehničara stradalo smrtno do 2010. godine kada su u tri minske nesreće smrtno stradala 2 pirotehničara.

Ovim putem Hrvatski centar za razminiranje upućuje iskaze najdublje sućuti, obitelji, rodbini i prijateljima nesretno stradalog kolege Milenka Peraka.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO