Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Prezentacija Hrvatskog protuminskog sustava NATO-u

20.09.2010

Na poziv NATO/EAPC ( Euroatlansko Partnersko Vijeće ), u petak 17. rujna 2010. godine, pomoćnik ravnatelja Miljenko Vahtarić održao je Radnoj skupini za malo i lako naoružanje i razminiranje, koja se nalazi u sklopu Sektora za kontrolu naoružanja i koordinaciju, prezentaciju Hrvatskog centra za razminiranje na temu „Dosadašnja postignuća protuminskog sustava u Republici Hrvatskoj, trenutna situacija te planovi za ispunjenje Ottawske konvencije do 2019. godine“. Uz prikaz dosadašnje realizacije i utrošenih sredstava, te planiranja radova razminiranja, naglasak je stavljen na prezentaciju upotrebe modernih sustava kartografskog prikaza minski sumnjivog prostora za informiranje šire javnosti (MISportal) i za operativne poslove HCR-a (DOF 3D) , te informaciju o strojevima za razminiranje u čemu je Hrvatska vodeća u svijetu po broju strojeva za razminiranje u operativnoj upotrebi i njihovoj učinkovitosti.
Predstavnicima Radne skupine je prezentiran rad HCR – Centra za testiranje, razvoj i obuku (HCR-CTRO) na području testiranja opreme i istraživačkog razvoja novih tehnologija i metoda u humanitarnom razminiranju, te Grupacija (Klaster) za humanitarno razmininraje.
Prezentaciji je nazočilo 50-tak predstavnika zemalja članica NATO-a i promatrača, a jedna od glavnih zadaća ove radne skupine je pridonjeti međunarodnim naporima u smanjenju utjecaja protupješačkih mina kroz pomoć zemljama u uništavanju zaliha protupješačkih mina i kroz općenit doprinos naporima protuminske zajednice.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO