Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Nastavljena edukacija o minskoj opasnosti u školama

23.09.2010

Početkom nove školske godine nastavljena je edukacija učenika osnovnih škola o minskoj opasnosti. U prosincu prošle godine potpisan je Ugovor o donaciji između ITF-a (International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance )-Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć minskim žrtvama iz Ljubljane i Kazališta Daska iz Siska. Tim ugovorom Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem ITF-a donirala je 62.500 USD-a Kazalištu Daska iz Siska za edukativnu predstavu „Ne, ne, Mi-Ne“. Zahvaljujući ovoj donaciji, od veljače ove godine, predstava je odigrana 32 puta u gotovo svim županijama zahvaćenim minskim problemom. Predstavu je pogledalo oko 4000 učenika nižih razreda osnovnih škola, zajedno s nastavnicima. U prvom polugodištu ove školske godine biti će održano još dvadesetak predstava, također u školama koje se nalaze u općinama i gradovima u kojima postoji minski sumnjiv prostor. Tako je u srijedu, 22. rujna 2010. godine, ovu predstavu pogledalo oko 340 učenika nižih razreda Osnovne škole August Cesarec u Ivankovu i oko 90 učenika Osnovne škole Stari Jankovci i Područne škole Novi Jankovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Oko 340 učenika viših razreda u dvije navedene škole pratilo je prezentaciju i predavanje o minskoj opasnosti. Predavači su bili Josip Colarić, vođa grupe Protueksplozijske zaštite Policijske uprave Vukovarsko-srijemske iz Ministarstva unutarnjih poslova i Marta Kovačić iz Hrvatskog centra za razminiranje iz Siska.
Na području Općine Stari Jankovci nalazi se 10 km2 minski sumnjivog prostora (MSP), te je, uz Općinu Nijemce, općina s najvećom površinom MSP-a. Zbog toga je razumljivo da su učenici ove škole imali brojna pitanja za predavače. Zanimalo ih je temeljem čega se zna gdje su postavljene mine, te na koji način ih pirotehničari otkrivaju. Učenici su, uz upozorenja na pravilno ponašanje u slučaju nailaska na sumnjive predmete, upućeni na korištenje MIS portala HCR-a, gdje mogu sami na vrlo preciznim i razumljivim kartama vidjeti prostore koji su zagađeni minama i mjesta na kojima se nalaze oznake koje upozoravaju na minsku opasnost. Predavač MUP je za vrijeme prezentacije nenajavljeno izveo bezopasnu eksploziju perkusione-puščane kapisle, što je proizvelo buran zvučni efekt, a učenicima zorno prikazalo da i sitni dijelovi mogu biti i te kako opasni, te da u slučaju nailaska na bilo kakvo sumnjivo sredstvo ne smiju to dirati, nego pozvati brojeve 112 ili 192, koji je novi hitni broj policije, a do 31. listopada 2011. godine policiju će se moći nazvati i na stari pozivni broj 92.
Edukaciju u Ivankovu i Starim Jankovcima pod nazivom „Djeca u minskom okruženju“ organizirali su Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske i Hrvatska udruga vukovarskih branitelja – Vukovar ´91, čiji su predstavnici također nazočili, uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO