Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Četiri veleposlanika posjetili Grad Benkovac

13.10.2010

Jučer, 12.listopada 2010. godine, veleposlanici u Republici Hrvatskoj četiriju nordijskih zemalja posjetili su nevladinu udrugu NPA (Norvegian Peoples Aid) sa sjedištem u Benkovcu, koja već 10 godina aktivno sudjeluje u protuminskom djelovanju i razminiranju u našoj zemlji. Posjeti su nazočili veleposlanik Danske Bo Weber sa suprugom, veleposlanik Švedske Fredrik Vahlquist, finski veleposlanik Juha Ottman i veleposlanik Norveške Henrik Ofstad sa suprugom. NPA je u uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje djelovala na području triju županija, a u najvećem obimu, s više od 80 % svih radova razminiranja, na području Zadarske županije. Ekselencije,veleposlanici upoznati su s ukupnim djelovanjem NPA, koje su im prikazali gospođa Vanja Sikirica i gospodin Damir Jakšić, te ostvarenjem zacrtanih ciljeva od kojih kao najvažniji je razminiranje i vraćanje na uporabu više od 26 km2 površina koje su bile minski sumnjive. Ovaj opsežan program financiran je u najvećem dijelu sredstvima Kraljevine Norveške u ukupnom iznosu 14.883.567 eura. Ukupan iznos utrošen za protuminsko djelovanje NPA, koji uključuje i druge aktivnosti, nešto je veći od 17 milijuna eura, a financijska sredstva osigurana su donacijama drugih zemalja: Kanade, Španjolske, Kneževine Monako, SAD-a i australskog veleposlanstva u Zagrebu.
Veleposlanici su izrazili zadovoljstvo dosad učinjenim. Upoznati su također i s problemom kazetnog streljiva u RH , kojeg su zajednički prikazali predstavnici NPA i zamjenik ravnatelja HCR-a. Radi se o četrdesetak lokacija površine veće od 4 km2. NPA je spremna u novom programu, u trajanju od tri godine, rješavati problem kazetnog streljiva,,ako se osiguraju sredstva, koja se procjenjuju na 4 milijuna eura. Organiziran je posjet radilištu u naselju Veljani u kojem su započeti radovi razminiranja .Voditelj radilišta prikazao je metode rada i organizaciju radilišta nakon čega je pitanjima iskazan interes za strojno razminiranje, uporabu pasa i očekivane učinke.
U nastavku protokola goste je u Gradskoj vječnici primio gradonačelnik, saborski zastupnik, gospodin Branko Kutija, koji se je zahvalio za veliku financijsku pomoć Kraljevine Norveške,a u nastavku izlaganjem i odgovorima na veći broj pitanja upoznao nazočne sa trenutnim stanjem, potencijalima Grada Benkovca.Posebno je naglasio važnost razminiranja za stanovništvo, potencijalna ulaganja i dakako, poljoprivredu i razvoj stočarstva.
U Gradskoj knjižnici Grada Benkovca zamjenik ravnatelja HCR-a gospodin Mirko Ivanušić i predstojnik podružnice Zadar gospodin dr. Josip Čerina prezentirali su minski problem i njegovo rješavanje u RH i županijama u nadležnosti podružnice.Usljedio je veći broj pitanja vezanih na edukaciju o minskoj opasnosti, uporabu Misportala, utvrđivanje prioriteta, rad CTRO-a i mogućnosti uporabe hrvatskog znanja i iskustava u međunarodnoj zajednici.
Nakon svih protokolarnih aktivnosti može se zaključiti da postoji velik interes veleposlanika za ukupnu situaciju, a posebice važnost razminiranja, ne samo u političkom, već prije svega, u ekonomskom smislu vezanom za ovo područje.
Na kraju gradonačelnik Kutija i njegov zamjenik Mirko Erstić pozvali su nazočne na obilazak starorimskog naselja Aserije.Drugog dana veleposlanici će posjetiti Šibensko- kninsku županiju i Grad Knin.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO