Hrvatski centar za razminiranje

RSS

2800 učenika educirano o minskoj opasnosti u šest županija

02.11.2010

U razdoblju od 12. do 28. listopada ove godine više od 2800 učenika od prvog do osmog razreda, zajedno s nastavnicima, prošlo je edukaciju o minskoj opasnosti. Učenici nižih razreda gledali su edukativnu predstavu Kazališta Daska iz Siska pod nazivom „Ne, ne MI-NE“. U prosincu prošle godine potpisan je Ugovor o donaciji između ITF-a (International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance )-Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć minskim žrtvama iz Ljubljane i Kazališta Daska iz Siska. Tim ugovorom Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem ITF-a donirala je 62.500 USD-a Kazalištu Daska iz Siska za izvođenje 50 predstava, i upravo je u ponedjeljak, 25. listopada u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru izvedena pedeseta predstava.

U navedenom razdoblju edukacija je provedena u deset gradova, općina i naselja na području šest županija. To su Brestovac u Požeško-slavonskoj županiji, Rakovica u Karlovačkoj županiji, Škabrnja u Zadarskoj županiji, Osijek u Osječko-baranjskoj županiji, Gradac, Skradin, Čista Velika Drniš i Knin u Šibensko-kninskoj županiji, te već spomenuti Vukovar u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dok su učenici nižih razreda educirani putem, za njihov uzrast prilagođene, predstave, učenici viših razreda i njihovi nastavnici pratili su predavanja policijskih djelatnika protuekspolozijske zaštite policijskih uprava pojedine županije i djelatnice Hrvatskog centra za razminiranje. U Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Osijeku bio je i predavač Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Osijek.
U svim školama susreli smo se s istim pitanjem učenika: jesu li mine koje ste donijeli prave? Porazno je da su mnogi učenici, pa i oni najmlađi, imali neki doticaj s minsko-eksplozivnim sredstvima, bilo da su ih vidjeli u svojim kućama ili kod rođaka i prijatelja, bilo da su vidjeli ili čuli da je netko našao negdje u prirodi takva sredstva. Na svim edukacijama posebno smo naglašavali da se takva sredstva ne diraju, nego da se obavijeste stariji ili pozovu brojevi policije (192) ili Sustava žurne pomoći (112). Čest slučaj je bio da su se učenici javljali policajcu-predavaču odmah nakon edukacije i odveli ga na mjesto gdje su vidjeli neko sredstvo. Tijekom edukacija uvijek smo pozivali učenike da apeliraju na svoje roditelje, koji imaju oružje ili minsko-eksplozivna sredstva, da ih predaju policiji. Stoga smo izuzetno zadovoljni što su roditelji dva učenika iz Vukovara, drugi dan nakon edukacije, došli u Policijsku postaju i predali sredstva koja su još od Domovinskog rata čuvali u kućama. Na svim edukacijama upoznajemo učenike s prednostima MIS portala, gdje sami mogu vidjeti gdje se nalaze minski sumnjiva područja, te je primijećeno da nakon edukacija imamo povećani broj registracija i korištenja portala. Od 2004. godine nije zabilježeno stradavanje djece u minski sumnjivim područjima, nadamo se da će tako i ostati i da edukacija također ima veliki doprinos tome.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO