Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilježavanje završetka NPA-ovih radova na protuminskom djelovanju u RH

04.11.2010

Norveška narodna pomoć (Norwegian People's Aid – NPA) jedina je nevladina organizacija koja u Hrvatskoj od 2001. godine obavlja aktivnosti protu-minskog djelovanja što uključuje opći izvid, pretraživanje, razminiranje, obuku o opasnostima od mina te pomoć stradalima. S krajem 2010. završavaju se operativne aktivnosti NPA u RH.
Fokus NPA-ova djelovanja u RH, bio je uklanjanje opasnosti od mina s poljoprivrednih površina povratnika u Zadarskoj županiji . Nekoliko je projekata odrađeno i u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Tijekom devetogodišnjega rada NPA je u uskoj suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje lokalnoj zajednici na uporabu vratio oko 26 km2, od čega više od 80 % u Zadarskoj županiji. Pronađeno je i uništeno više od 6.300 mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Glavni donator NPA u RH sve je ove godine bilo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, ali NPA-ove aktivnosti financijski su podržali i Sjedinjene Američke Države, Kanada, Monako, Španjolska i veleposlanstvo Australije u Zagrebu.

Službeno zatvaranje programa za protu-minsko djelovanje Norveške narodne pomoći (NPA) održano je u prostoru Gradske knjižnice u Benkovcu, 3.11.2010. s početkom u 10:00 h uz nazočnost:
• NJ. E. Henrika Ofstada, veleposlanika Kraljevine Norveške sa suprugom
• NJ. E. Edwina Loughlina, veleposlanika Kanade
• Stipe Zrilića, župana Zadarske županije
• Mirka Erstića, dogradonačelnika Benkovca
• Ota Jungwirtha, ravnatelja HCR-a
• Nikole Pavkovića, direktora CTRO-a
• Emila Jeremica, regionalnog direktora NPA
• Terjea Bernstena, voditelja programa NPA-ova globalnog centra za obuku pasa za detekciju mina
• te predstavnika i zaposlenika Zadarske županije, HCR-a i NPA
Nazočnima su se obratili župan Stipe Zrilić, NJ. E. Henrik Ofstad, regionalni direktor NPA Emil Jeremic, direktor HCR-a Oto Jungwirth, a zahvalu NPA-ovim donatorima, NPA-u te HCR-u u pisanom je obliku uputila saborska zastupnica Nevenka Marinović. Svim NPA-ovim djelatnicima na njihovu trudu, profesionalnosti i lojalnosti tijekom proteklih devet godina na kraju je zahvalio Damir Jakšić, voditelj programa NPA u Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO