Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR sudjelovao u akciji ”Manje oružja-manje tragedija” u Kutini

12.11.2010

U utorak, 9. studenog 2010. godine, Hrvatski centar za razminiranje sudjelovao je u akciji koju je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP), a koju su u Kutini proveli kontakt policajci Policijske postaje Kutina s kolegama iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke i članovima Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Kutine.
Svoj doprinos ovoj akciji Hrvatski centar za razminiranje dao je prikazom minsko-eksplozivnih sredstava u prirodi, postavljanjem oznaka koje se koriste pri obilježavanju minski sumnjivih prostora, a pirotehničar Željko Tkalčević prezentirao je opremu koja se koristi za razminiranje (pipalicu, detektor metala i drugo) i objasnio na koji način se provodi postupak razminiranja, što je izazvalo veliki interes posjetitelja. HCR je također prikazao karte miniranosti Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije, fotografije mina skrivenih u prirodi, te učenicima kutinskih škola i drugim posjetiteljima podijelio edukativne materijale o minskoj opasnosti, naglašavajući da se u minski sumnjiva područja nikada ne smije ulaziti i da se poštuju oznake koje upozoravaju na minsku opasnost.
Za sudjelovanje u ovoj akciji, načelnik Policijske postaje Kutina g. Tone Mašunjac uručio je zahvalnicu Hrvatskom centru za razminiranje, uz poziv da i ubuduće sudjeluju u ovakvim i sličnim akcijama. Osim HCR-a, štandove su imali i djelatnici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave Sisačko-moslavačke, djelatnici Interventne jedinice policije iz Siska i kontakt policajci, a na njima su izložili razno vatreno oružje i minsko-eksplozivna sredstva te su dijeleći prigodni promidžbeni materijal građane upoznavali s opasnostima takvih ubojitih sredstava te ih pozivali na dragovoljnu predaju bez sankcija.
Policijski službenici Interventne jedinice policije iz Siska izveli su pokaznu vježbu u kojoj su prikazali razne obrane od nenaoružanog i naoružanog napadača, rukovanje oružjem, napad policijskog psa na osobu koja je napala policijskog službenika i drugo, što je svojom atraktivnošću privuklo veliki broj građana Kutine. Sve prisutne su zabavljali Gradski puhački orkestar Krešimir, Plesna skupina M-18, Glazbeni sastav Tamburaši za dušu te KUD-ovi Repušnica i Seljačka sloga.
Nakon ovog događanja i gospodin Hans Risser, viši savjetnik i menađer u UNDP-u izrazio je želju i uputio zamolbu da HCR i dalje bude nazočan ovakovim događajima, što je u potpunosti prihvaćeno, jer imamo vrlo uspješnu suradnju s predstavnicima protueksplozijskih odjela Policijskih uprava diljem RH.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO