Hrvatski centar za razminiranje

RSS

„Hrvatska dvadeset godina poslije – Žrtve mina: gdje su, što rade i što trebaju“

19.11.2010

U četvrtak, 18. studenog 2010. godine, u Zagrebu je održan uvodni sastanak radne skupine zadužene za provođenje projekta „Hrvatska dvadeset godina poslije – Žrtve mina: gdje su, što rade i što trebaju“. Voditelj projekta je Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) iz Zagreba na čelu sa mr.sc. Mirjanom Dobranović koja je, zajedno sa suradnicima – Gordanom Bosancem (Centrom za mirovne studije) i Matom Lukićem (Udrugom žrtava mina Karlovačke županije), pripremila projekt i prijavila ga na natječaj koji je raspisao ITF (Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina) iz Ljubljane.

Sredstva za projekt su odobrena i ovim sastankom je počelo provođenje projekta, a trebao bi biti završen do 31. prosinca 2011. godine. Iz samog naziva projekta vidljivo je da je cilj projekta definiranje njihovih potreba, ispitivanje promjena koje su se dogodile u njihovim životima nakon stradavanja, njihove socio-demografske osobine, te udio na tržištu rada. Temeljem osobnih razgovora planirano je izdavanje knjige s osobnim pričama stradalnika. Sve navedeno bilo bi podloga za poboljšavanje statusa žrtava, ali i utjecanje na propise koji reguliraju ovu tematiku i otklanjanje prepreka koje se javljaju pri zapošljavanju žrtava. Istraživanje će provoditi agencija za istraživanje tržišta Totus iz Zagreba, putem telefonskih razgovora, nakon što kontaktirani pristanu sudjelovati u ovom projektu, a istraživanje će se provoditi na uzorku od 400 do 600 ispitanika.

Sastanku su, osim navedenih, prisustvovali: Urša Marinšek Šrot, projekt manager ITF-a, Milena Horvat, pomoćnica ministra i ravnateljica Uprave za zaštitu žrtava i sudionika rata u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Nikica Franić, zamjenica pučkog pravobranitelja, Dijana Pleština, savjetnica za protuminsko djelovanje u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvoje Debač iz Odjela za humanitarno razminiranje (MVPEI), Marija Breber, članica predsjedništva i socijalna radnica Udruge Mine Aid, Zvonko Gržetić, ravnatelj Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita i član UPIM-a, Jasmina Džanović, stručni suradnik – sociolog, UPIM te Marta Kovačić, savjetnica za edukaciju o opasnostima od mina i pomoć žrtvama mina Hrvatskog centra za razminiranje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO