Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnici Glavnog stožera EUFOR-a posjetili HCR

22.11.2010

U petak, 19. studenog 2010. godine Hrvatski centar za razminiranje posjetili su predstavnici Glavnog stožera EUFOR-a iz Sarajeva, gospodin Thomas Lynam, načelnik Glavnog odjela za koordinaciju minskih informacija, Edin Muratović, savjetnik za edukaciju o opasnostima od mina i Milad Čerimagić, savjetnik za upravljanje podacima, svi pripadnici Operativnog sektora Združenih vojnih poslova u Butmiru kraj Sarajeva.
Goste su primili Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja HCR-a i Marta Kovačić, savjetnica za edukaciju o opasnostima od mina i pomoć žrtvama mina. Članovima delegacije EUFOR-a prezentiran je minski problem u Republici Hrvatskoj, kao i trenutna minska situacija, te glavne aktivnosti HCR-a u provođenju protuminskog djelovanja. Predstavljena im je struktura minski sumnjivih područja, prioriteti za sljedeće razdoblje, sredstva utrošena u razminiranje do sada, te ciljevi i potrebna sredstva planirana sukladno Nacionalnom programu protuminskog djelovanja 2009.- 2019. godine. Posebno im je prezentiran MIS portal HCR-a gdje i sami mogu vidjeti detaljne podatke o minski sumnjivim područjima.
Članove EUFOR-a su posebno zanimale žrtve mina i edukacija koja se provodi u Republici Hrvatskoj o minskom problemu, te su i njihova pitanja bila najviše iz tog područja. Izrazili su želju za prisustvovanjem edukativnim programima koje provodi HCR u suradnji s Policijskim upravama, Hrvatskim Crvenim križem i Kazalištem Daska, te će biti pozvani na jednu od sljedećih edukacija. Gosti su bili izuzetno zadovoljni prezentiranim podacima i dostignućima Hrvatskog centra za razminiranje, osobito tehnološkim i svakim drugim napretkom cijelog protuminskog sustava u Republici Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO