Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Započela akcija «SPES i Zagrepčani - Za Hrvatsku bez mina!»

05.04.2007

U četvrtak 5. travnja u Zagrebu, povodom obilježavanja Međunarodnoga dana svjesnosti o opasnostima od mina, započela je promidžbena akcija «SPES i Zagrepčani - Za Hrvatsku bez mina!». Ova akcija provodi se u sklopu velike dobrotvorne akcije Spesa – centra za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba pod nazivom «Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!», a čiji je cilj prikupiti što više novaca za razminiranje Hrvatske, odnosno potaknuti hrvatsku javnost da našu domovinu što prije očistimo od mina. Akcija «SPES i Zagrepčani - Za Hrvatsku bez mina!» provodit će se u Zagrebu do subote 28. travnja, kada će se u Europskom domu u Jurišićevoj ulici u 11 sati premijerno prikazati dokumentarni film «SPES – Za Hrvatsku bez mina!» koji će dodatno ukazati na veliki minski problem s kojim se susreće moderna hrvatska država. Film se snima u produkciji Spesa, Hrvatskog centra za razminiranje i AV produkcije Marko Dimić.

Akcija «SPES i Zagrepčani - Za Hrvatsku bez mina!» provodi se na način da prolaznici koji dobiju promidžbeni letak ove akcije pošalju poruku na e-mail koji se nalazi na letku, a u njihovo ime će Spes donirati po 1 kunu, s time da se s jedne e-mail adrese može poslati samo jedna poruka. S druge strane, svaka osoba koja dobije letak, a nije joj potreban, može ga vratiti u prigodne Spesove kartonske kutije. Za svaki vraćeni letak u Spesovu kutiju, tvrtka Spes će u ime toga prolaznika namjernika donirati po 10 lipa. Dakle, «SPES i Zagrepčani - Za Hrvatsku bez mina!» svaki Zagrepčanin koji dobije letak može razminirati 10 cm2 ili 1 cm2 Republike Hrvatske. Naime, za razminiranje 1 m2 RH potrebno je oko 10 kuna.
Akcija «Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!»ima i donatorski telefon 060 61 61 21 (cijena poziva po minuti 5,59 kn + PDV) koji je otvoren za skupljanje sredstava za razminiranje, a ustupila ga je privatna telekomunikacijska tvrtka IT Jedan d.o.o. Akciju «Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!», koja je započela 1. siječnja i trajat će do 31. prosinca 2007. godine, kao prijatelji akcije podržavaju Hrvatski sabor, Hrvatski centar za razminiranje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Hrvatska Biskupska Konferencija, Europski pokret Hrvatska, Europski dom Zagreb, Daba copy centar, IT Jedan d.o.o. te mnoge poznate osobe iz javnoga i političkog života Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO