Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Tribina “Djeca u minskom okruženju” u osječkoj osnovnoj školi “Svete Ane”

26.11.2010

Dana 24. studenog 2010.godine u Osijeku u osnovoj školi “Svete Ane”, održana je tribina «Djeca u minskom okruženju». Tribini je prisustvovalo 220 učenika prvih do osmih razreda škole. Djeci su podijeljene edukacijske biježnice “Pazi mine”.

Tribinu je organizirala Udruga civilnih žrtava domovinskog rata Republike Hrvatske, Osječko - baranjske županije, a potporu je dalo i poglavarstvo Grada Osijeka.

Prisutne je ispred Udruge pozdravila Ružica Bisaha, predsjednica Udruge i Marija Anić ravnateljica škole. Iz Udruge je kao gost bio nazočan invalid Franjo Kučinac i velečasni Josip Majdanžić kao potporni član. Ispred HCK gradskog ogranka Osijek nazočan je bio Goran Latković i Iva Vrabec, te Domagoj Čavar ispred Županije Osječko-baranjske (Agencije za razvoj - pomoćnik županijskog koordinatora za razminiranje.) Ispred MUP-a RH, PU Osječko - baranjske bio je prisutan policijski službenik Odsjeka za prevenciju Željko Vranković, te Stevan Fadi i Janoš Salaj iz Odjela protueksplozijske zaštite.

Predavači na tribini bili su: Janoš Salai, MUP RH, PU Osječko - baranjska, odjel za protueksplozijsku zaštitu, Goran Latković, Hrvatski crveni križ, gradsko društvo Osijek, te Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek, Hrvatskog centra za razminiranje.

Goran Latković prikazao je djeci video putem kratki crtani film s upozorbama o opasnostima od mina.

Janoš Salaj je održao kratko i efektno predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od protupješačkih i protuoklopnih mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i drrugih bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.

Dubravko Krušarovski je održao dvije kratke video prezentacije, i to: “Načini razminiranja” s glasovnim porukama upozorenja na minske opasnosti i “Što se sve može naći u polju i šumi” (od minskoeksplozivnih sredstava), sa slikama (prikazom) minski sumnjivih površina. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izložena i dva velika panoa s prikazom protupješačkih i protuoklopnih mina.
Za školsku knjižnicu je ostavljeno 200 kom. letaka "Čuvajte se mina", koji će biti uloženi u knjige koje se izdaju učenicima za čitanje, te 5 velikih postera “Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata”, kao i 2 komada DVD “Bembo i prijatelji protiv mina” (sa edukacijskim crtanim filmovima). Ostavljeno je i nekoliko primjeraka edukacijskih skrivalica - učilica o opasnostima od mina "Ugroženi svijet" - s petojezičnim rječnikom ugroženih životinjskih vrsta u Republici Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO