Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija u Škabrnji

30.11.2010

U četvrtak, 25. listopada 2010. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji, u Zadarskoj županiji, održana je edukacija o minskoj opasnosti. Tribinu pod nazivom „Život u minskom okruženju“ organizirala je Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije na čelu s predsjednicom Ljubicom Krcić, a održana je pod pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede.

Edukaciji je prisustvovalo stotinjak učenika od petog do osmog razreda, zajedno sa svojim nastavnicima. Marta Kovačić, savjetnica za edukaciju o opasnostima od mina i pomoć žrtvama mina iz Hrvatskog centra za razminiranje, upoznala je učenike s minskom situacijom na području Zadarske županije i Općine Škabrnja. Posebno su upućeni na poštivanje znakova koji upozoravaju na minsku opasnost, jer je Zadarska županija u samom vrhu županija na čijem prostoru se oznake otuđuju i zloupotrebljavaju. Naglašena je korisnost korištenja MIS portala na kojem se, osim minske situacije, mogu vidjeti i lokacije na kojima su oznake postavljene, tako da i sami učenici mogu primijetiti i javiti HCR-u ako se neka oznaka ne nalazi na mjestu gdje je postavljena.

Djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova - Protueksplozijske zaštite Policijske uprave Zadarske Zvonko Majdančić prikazao je učenicima dokumentarni film o posljedicama nestručnog kontakta s minsko eksplozivnim sredstvima (MES-om), a također je izložio školske primjerke MES-a i neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je kod učenika izazvalo vrlo veliko zanimanje, uz obavezno pitanje „jesu li ta sredstva prava“? Dobili smo i mnoštvo informacija od učenika o njihovim nailascima na takva sredstva, ali i o pravilnom ponašanju u takvim situacijama, odnosno javljanju policiji o pronalasku.

Ove teške teme uljepšali su članovi zadarske plesne skupine Floorshakers, a organizatorima i sudionicima tribine zahvalio je ravnatelj škole Rade Marinović.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO