Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Osječko-baranjskoj županiji održan sastanak za definiranje Plana razminiranja za 2011. godinu

07.12.2010

U utorak, 07. prosinca 2010. godine u prostorijama Osječko-baranjske županije održan je sastanak predstavnika Hrvatskog centra razminiranje i Osječko-baranjske županije vezano na ostvarenje Plana razminiranja za 2010. godinu i definiranje Plana razminiranja za 2011. godinu.

Ispred Osječko-baranjske županije sastanku si bili nazočni župan, dr. Vladimir Šišljagić, dr. Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije, gospodin Hrvoje Stipetić, predsjednik Odbora za razminiranje Osječko-baranjske županije, gospodin Zvonimir Prgomet te gospodin Martin Marolin, koordinator za razminiranje. Hrvatski centar za razminiranje predstavljali su ravnatelj, gospodin Zdravko Modrušan, pomoćnik ravnatelja, gospodin Miljenko Vahtarić, načelnica Odjela za plan i analizu, gospođa Nataša Mateša Mateković i predstojnik Ureda ravnatelja, gospodin Mladen Crnković.

Predstavnici HCR-a izložili su analizu Plana razminiranja za 2010. godinu te su konstatirali da je realizirano više od planiranog, odnosno da je zaključno sa 30. studenim 2010. godine u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno 108% Plana ili 7.921.761 četvorni metar te ukupan minski sumnjivi prostor Županije sada iznosi 146,6 četvornih kilometara. Također, iznijeli su detaljan Plan razminiranja 2011. godinu te naglasili da se u 2011. godini uz poznate izvore financiranja kao što su Državni proračun Republike Hrvatske, Hrvatske šume, Sjedinjene Američke Države posredstvom „matching fonda“, SR Njemačka posredstvom ASB-a, Kneževina Monako, a po prvi puta na prostoru Županije Vlada Japana financirat će jedan projekt razminiranja.

Župan Šišljagić je izrazio zahvalnost za do sada učinjeno po pitanju razminiranja, poglavito se osvrnuo na 2009. godinu koju smatra izrazito uspješnom jer je minski sumnjivi prostor smanjen za gotovo 20 četvornih kilometara. Međutim, naglasio je da je vrlo važno da se vodi računa o tome da je Osječko-baranjska županija orijentirana na poljoprivredu i turizam, s posebnim osvrtom na Kopački rit, te da su ti prostori nužni i od velikog značaja za napredak i prosperitet Županije.

U Osječko-baranjskoj županiji od 1998. godine do danas razminirano je 62,9 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora za što je utrošeno oko 600 milijuna kuna. U razminiranju svojih prostora sudjelovala je i Županija sa 1,3 miljuna kuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO