Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Kanadski Hrvati dobili traženi status zaklade za razminiranje

10.12.2010

OTTAWA / WASHINGTON, 10. prosinca 2010. godine - Zaklada kanadskih Hrvata za razminiranje (CCFD) priopćila je da joj je odobren status humanitarne udruge - posrednika pri Međunarodnom fondu za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF).

Status humanitarne udruge, omogućuje CCFD-u izdavanje potvrda za povrat poreza kanadskim donatorima, a ugovor s ITF-om će utjecati da se kanadskim donatorima 'podudari' svaki dolar, s dodatnim dolarima preko Fonda donatora u SAD-u.

Projekti razminiranja bit će razvijeni uz uporabu baze podataka Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), prema smjernicama CCFD-a, navodi se u priopćenju.

Te smjernice usredotočit će projekte razminiranja na lokacije u blizini škola, igrališta i drugih visoko frekventnih područja, kao i zemljišta koje je najpogodnije za poljoprivredne i druge svrhe.

"Mnogi od nas su zaboravili da je Hrvatska saveznica Kanade u NATO-u i uskoro članica EU-a, koja ima 800.000 ljudi koji žive u neposrednoj blizini sumnjivih miniranih područja. Hrvatska je potpisala i provodi sporazum iz Ottawe o zabrani mina i uništila je zalihe nagaznih mina", rekla je Sara Shawesh, predsjednica CCFD-a.

"CCFD-u je cilj da se sve mine uklone s hrvatskog tla. Dobivanje statusa dobrotvorne udruge u Kanadi dodatno će pomoći u postizanju toga cilja", istakla je.

Pojedinci i poduzeća zainteresirana za potporu razminiranju u Hrvatskoj ohrabreni su da doniraju posjetom CCFD-ovoj internet stranici na adresi www.deminecroatia.org

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO