Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Ravnatelj HCR-a posjetio Misiju EUFOR-a u BiH

22.12.2010

U petak, 17. prosinca 2010. godine, u dopodnevnim satima ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, gospodin Zdravko Modrušan sa suradnicima, posjetio je sjedište Misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, naselje Budmir.
Uz predstavnike HCR-a posjeti su nazočili gđa. Đurđa Adlešič, saborska zastupnica i upraviteljica Zaklade „Hrvatska bez mina“, gospodin Dorijan Maršič, direktor Međunarodne fondacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) iz Slovenije i Roman Turšič, voditej implementacijskog ureda International Trust Funda u BiH.
Domaćin je bio Major General Bernhard BAIR, Komandant EUFOR-a sa suradnicima pukovnikom KLAUS Jenschik, načelnikom Zajednickih vojnih poslova (JMA) i potpukovnikom ROEL Broeksma, načelnikom Odjela za protivminske akcije i NUS (Countermines)
General Bair zaželio je gostima dobrodošlicu te uvodno iznio osnovne razloge nazočnosti EUFOR-a u BiH, pri tome istaknuvši najvažniji razlog, a to je osiguranje poštivanja mirovnih sporazuma, te naglasio da je Misija od studenog 2010. godine dobila nalog za daljnje produženje svog rada. Također, jedan od važnijih zadataka Misije je osposobljavanje i obuka Oružanih snaga BiH u funkciji i mogućnosti izvršavanja velikih zadataka razminiranja. EUFOR posjeduje potrebite kapacitete za eventualno razminiranje, a što se izvršavalo vrlo često pojedinačnim zahtjevima lokalnog stanovništva.

Baza u Sarajevu broji 1500 vojnika, najviše iz Austrije, Turske i Mađarske.
Pukovnik Klaus Jenschik konkretno je istaknuo izuzetno dobru suradnju EUFOR-a sa Centrom za deminiranje BiH kao i sa International Trust Fund-om. Zajednički raspolažu s 1380 akreditiranih pirotehničara, 38 strojeva i 64 psa za razminiranje. EUFOR uvijek spremno asistira i savjetuje BHMAC te pomaže Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u razvoju strategije razminiranja u Bosni i Hercegovini.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO