Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan timski sastanak radne skupine na projektu „Hrvatska dvadeset godina poslije – Žrtve mina: gdje su, što rade i što trebaju“

07.02.2011

U četvrtak, 3. veljače 2011. godine, u Zagrebu je održan timski sastanak radne skupine zadužene za provođenje projekta „Hrvatska dvadeset godina poslije – Žrtve mina: gdje su, što rade i što trebaju“. Voditelj projekta je Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) iz Zagreba na čelu sa mr.sc. Mirjanom Dobranović koja je, zajedno sa suradnicima – Gordanom Bosancem iz Centra za mirovne studije i Matom Lukićem iz Udruge žrtava mina Karlovačke županije, pripremila projekt i prijavila ga na natječaj koji je raspisao ITF (Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina) iz Ljubljane.
Sredstva za projekt su odobrena, projekt se počeo provoditi odmah nakon dobivanja sredstava, a trebao bi biti završen do 31. prosinca 2011. godine. Na sastanku su predstavljeni dosadašnji rezultati rada na projektu, odnosno, do sada je agencija Totus osmislila upitnik i uspješno provela pilot istraživanje na uzorku od 20 osoba. Dogovoreno je da će se istraživanjem obuhvatiti 400 ispitanika, s tim da će se u cijelosti obuhvatiti žrtve mina u Karlovačkoj županiji, a ostali ispitanici biti će iz svih drugih županija u kojima žive žrtve mina. Rezultati istraživanja trebali bi biti podloga za poboljšavanje statusa žrtava, ali i utjecanje na propise koji reguliraju ovu tematiku i otklanjanje prepreka koje se javljaju pri zapošljavanju žrtava mina.

Sastanku su prisustvovali djelatnici i volonteri Udruge za promicanje istih mogućnosti, Gordan Bosanac i suradnica iz Centra za mirovne studije, Mirjana Filipović, predsjednica Udruge Mine Aid, predstavnik tvrtke Totus, Hrvoje Debač iz Odjela za humanitarno razminiranje Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te Marta Kovačić, savjetnica za edukaciju o opasnostima od mina i pomoć žrtvama mina Hrvatskog centra za razminiranje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO