Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Donacija Sisačko-moslavačke županije Zakladi „Hrvatska bez mina „

11.02.2011

Povodom donacije Sisačko-moslavačke županije „ Hrvatskoj bez mina“- Zakladi za humanitarno razminiranje Hrvatske opreme za Ured Zaklade, točnije osobnog računala, štampača i telefax uređaja, u četvrtak, 10. veljače 2011. godine, u prostorijama Zaklade u Zagrebu, Zvonimirova 6, potpisan je Ugovor o donaciji. Uz nazočnost predsjednika Upravnog odbora Zaklade g. Stjepana Mesića i ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje g. Zdravka Modrušana, Ugovor su potpisale gđa. Marina Lovrić- Merzel, županica Sisačko-moslavačke županije i gđa. Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade.
«Iznimno nam je drago da smo danas potpisali ugovor o doniranju Zaklade Hrvatska bez mina. Naša je županija u vrhu po minski sumnjivim prostorima. Ovom smo donacijom htjeli skrenuti pozornost javnosti na ovaj problem i potaknuti i druge na doniranje. « izjavila je Marina Lovrić Merzel, županica Sisačko-moslavačke županije.

Tijekom tiskovne konferencije upraviteljica Zaklade Đurđa Adlešič i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan ukazali su na još uvijek veliki problem minski sumnjivih prostora, te predstavili trenutno stanje minske zagađenosti u Hrvatskoj te plan rješenja istog. Ovom prigodom najavljena je i uloga Zaklade i njezinih djelatnika i suradnika u prikupljanju donatorskih sredstava, organizaciji edukativnih i promotivnih događaja, te organizaciji i koordinaciji stručnih psiholoških timova koji će na terenu raditi sa žrtvama nasilja i njihovim obiteljima, osobito djecom.

«U opadanju je broj stradalih od mina, no još uvijek među stradalima velika je brojnost lovaca, poljoprivrednika i pirotehničara. U sljedećim mjesecima organizirat ćemo brojne edukativne i preventivne aktivnosti kako bi broj stradalih sveli na najmanju moguću mjeru.» rekla je u svom uvodnom govoru upraviteljica Zaklade Đurđa Adlešič.


Zaklada za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“ je nevladina udruga osnovana 1999. godine od strane Hrvatskog centra za razminiranje (HCR). Zaklada je osnovana u svrhu promidžbe sveukupne minske opasnosti u našoj državi te je kao humanitarna udruga namijenjena prikupljanju sredstava za humanitarno, kulturno, edukativno, znanstveno, zdravstveno, ekološko i sigurnosno djelovanje u području stvaranja zajednica sigurnih od mina. Donatori Zaklade su domaće i strane pravne osobe, institucije, udruge ili građani.

Minski zagađena područja, unatoč ulaganjima Vlade RH, u stalnoj su potrebi za dodatnom podrškom kako financijskog tako i humanitarno socijalnog karaktera. Za razminiravanje je u razdoblju od 1998. do 2010. godine ukupno, iz svih izvora financiranja, utrošeno 450 milijuna EUR od čega je Republika Hrvatska iz svog proračuna osigurala više od 56%. Vlada RH jedna je od rijetkih vlada u svijetu koja najvećim dijelom samostalno financira razminiravanje, čak ¾ ili gotovo 80% svih sredstava pokrivaju proračunska sredstva i sredstva javnih poduzeća.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO